U trendu

Milivojević: Srbija korektno sarađuje s NATO, ne može se reći ‘puj pike ne važi’ za bombardovanje

Politikolog Cvijetin Milivojević ocenio je, povodom 25 godina od početka bombardovanja SR Jugoslavije, da je odnos Srbije i NATO kakav je danas „taman po meri, i uz korektno uvažavanje“, ali da se ne može reći „puj pike ne važi“ za ono što se desilo tokom bombardovanja 1999. godine.

Milivojević je za agenciju Beta rekao da Srbija „na korektan, partnerski način sarađuje sa NATO“, i da je sa zemljama članicama NATO u proteklih 15 – 20 godina imala najmanje deset puta više zajedničkih vežbi nego sa nekim drugim zemljama, među kojima je i Rusija.

„Međunarodne trupe na Kosovu čine isključivo pripadnici NATO, i Srbija mora da očuva dobre odnose s NATO jer jedino tako može da zaštiti Srbe na Kosovu. Apsolutno partnerstvo, nikakvi konflikti, od KFOR-a tražiti da zaštite srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji, i istovremeno voditi svoju politiku koja je politika vojne neutralnosti, po odluci Skupštne Srbije iz 2007. godine“, kazao je Milivojević.

On je ocenio da je „NATO bio izuzetno pristrasan“, povodom odluke o bombardovanju SR Jugoslavije zbog konflikta na Kosovu.

„Neko je ohrabrio kosovske Albance da krenu u nasilnu separaciju. Da li je srpksa vlast prekoračila mere sile, to je stvar za vojne analitičare. Verovatno da jeste. Suština je da je zapad, NATO, u jednom trenutku podržao da se napravi nova država, protiv toga što je bila volja međunarodne zajednice“, rekao je Milivojević.

Dodao je da, „ako imate takav cilj, onda je s njihove tačke gledišta bombardovanje bilo neophodno, sa povodom zbog prekoračenje sile od strane Slobodana Miloševića“.

„Ulazak stranih trupa na teritoriju, protivno volje režima u Srbiji, je agresija. Ni za jedan zločin koji je NATO počinio niko nije suđen, ni pred jednim vojnim sudom. Ne moze se očekivati kako ćete ubrzati evropski put, a da se na drugoj strani kaže – morate imati čvršće veze s NATO“, rekao je Milivojević.

Istakao je i da bi bila „neka vrsta novih poniženja tražiti od Srbije da se opredeljuje na osnovu želja NATO, u vezi uvođenje sankcija Rusiji“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.