Milorad Marković je novi Vrhovni državni tužilac Crne Gore

Skupština Crne Gore je danas izabrala Milorada Markovića za novog vrhovnog državnog tužioca Crne Gore (VDT) posle četiri godine rada Tužilaštva u v.d. stanju.

Milorad Marković (46) je magistar pravnih nauka, s dugogodišnjim iskustvom rada u civilnom sektoru, konsultrantskim poslovima na projektima EU, Saveta Evrope, zatim OEBS u oblasti zaštite ljudskih prava, i reforme pravosuđa.

Od novog VDT se očekuje iskorak ka poštovanju vladavine prava i u reformama neophodnim za članstvo Crne Gore u EU.

Marković je ranije obećao da će unaprediti rad Tužilaštva koji će biti zasnovan na „nezavisnosti, profesionalnosti i nepsistrasnosti“, te da će jedan od prioriteta biti procesuiranje starih predmeta ratnih zločina što je jedan od uslova za zatvaranje pregovarčkog poglavlja sa EU o vladavini prava.

Marković je izabran u drugom krugu među tri kandidata i dobio je podršku 61 od 74 prisutnih poslanika koji su glasali tajno. Njega podržavaju partije vlasti i dela opozicije.

Markovićeve protivkandidatkinje su bile bivša v.d državne tužiteljke Maja Jovanović i sutkinja Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša.

Jovanović nije dobila podršku nijednog poslanika, a za Mugošu ih je glasalo 13.

Za izbor VDT, u drugom krugu, bila je neophodna tropetinska podrška Skupštine, odnosno 49 od ukupno 81 poslanika.

Tužilaštvo je u prethodne četiri godine bilo u v.d stanju, sa učestalim promenama na toj funkciji. Mandat VDT traje pet godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.