Ministar spoljnih poslova Srbije i ambasador Rusije razgovarali o bilateralnim odnosima

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko razgovarali su danas o bilateralnim odnosima i „aktuelnim regionalnim i globalnim pitanjima“.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su obojica istakla „opredeljenost za dalji razvoj političke i ekonomske saradnje“.

Dačić je ove nedelje izjavio je da je u pondeljak Atini izvojevana „jedna vrsta diplomatske pobede“, jer je predsednik Srbije Aleksanda Vučić „svojim stavovima promenio početni tekst deklaracije“ potom usvojene deklaracije iz koje je izbačen pasus o sankcijama Rusiji.

Dačić je naveo da to objavljeno u celoj Rusiji i da se „Srbija sama među 13 zemalja izborila za takav jedan stav“, ali ne zbog Rusije već zato što to šteti srpskim nacionalnim i državnim interesima.

Atinska deklaracija usvojena je na kraju neformalne večere koju je za lidere Zapadnog Balkana i predstavnike Evropske unije priredio grčki premijer Kirjakos Micotakis povodom 20 godina od samita Zapadnog Balkana i EU, održanog na Halkidiki gde je usvojena „Solunska deklaracija“ o saradnji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.