U trendu

Ministar Vučević: Vlada i poslanici daju poslednju reč o povratku vojnog roka

Ministar odbrana Miloš Vučević izjavio je danas da su vlada i nova skuština Srbije poslednja instanca koja će odlučiti da li će se vratiti obavezno služenje vojnog roka, naglasivši da to ministarstvo i Generalštab vojske neće odustati od te svoje inicijative.

„Mi smo je uputili predsedniku države Aleksandru Vučiću i njegovom kabinetu da čujemo njihovo mijšljenje, zatim će inicijativa ići na javnu raspravu pa pred vladu i poslanike“, rekao je Vučević, za Radio televiziju Srbije.

Prema njegovim rečima, da li će ta odluka biti doneta videće se u narednom periodu koji neće biti kratak.

„To nije poziv za sukobe, ratove, nije u direktnom odnosu sa onim što nam se na žalost dešava na Kosovu i Metohiji, ali to je razumevanje svih aspekata, geopolitičkih okolnosti, situacije u državi, regionu i pre svega budućnosti Srbije“, rekao je Vučević, koji je i lider Srpske napredne stranke.

On je objasnio da postoji velik deficit u popunjavanju vojske jer se godišnje na dobrovoljno služenje javi oko 1.500 momaka i devojaka a sa spiska rezervnog sastava ode oko 60 000 ljudi, zbog napunjenih godina i drugog.

Dodao je da se to dešava u prethodnih 13 godina, od kad je obavezno služenje vojske suspendovano.

„Nek se svako upita koja to država može da izdrži“, rekao je Vučević, podsetivši da je većinska odluka građana da Srbija bude vojno neutralna.

On je naveo, ako se usvoji inicijativa služene vojnog roka ne bi trebalo da bude duže od četiri meseca, kao i da će trebati vreme da se pripreme uslovi kao što su adekvatne kasarne, saveremenije nego što su bile nekada.

On je ocenio  da nije optimističan da će Beograd i Priština postići dogovor o Kosovu i Metohiji do kraja godine.

Vučić je rekao da bi voleo da ga vreme demantuje po tom pitanju.

„Nažalost, realnost je da će se pritisci na Srbe na Kosovu i Metohiji nastaviti, šalje se poruka da Srbi nisu poželjni na mestima gde vekovima žive. A nastaviće se pritisci i na Srbiju i po pitanju Kosova i po pitanju sankcija Rusiji“, rekao je Vučević za RTS.

Vučević je ocenio da poneke članice NATO-a podržavaju naoružavanje kosovskih bezbednosnih snaga, ali da ta informacija još uvek nije javna.

„Pokušavaju da srpsku imovinu prebace na Prištinu, to je jedinstvena agenda (kosovskog premijera) Aljbina Kurtija (Albin) da Zajednica srpskih opština ostane bez ičega. Da se pleni imovina Srbije i srpske zajednice, kao i imovina Srpske pravoslavne crkve, žele da nas isčupaju iz korena, da pokažu da mi tu ne pripadamo. A ima nekad tu i prećutne saglasti međunarodne zajednice, da Priština nastavi tako da se ponaša“, rekao je Vučević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)