U trendu

Ministar Žigmanov čestitao Ilinden pripadnicima makedonske manjine u Srbiji

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov čestitao je danas Ilinden, praznik makedonske nacionalne manjine u Srbiji, koji se proslavlja 2. avgusta.

Ministarstvo sa „ponosom ističe da su Vlada Srbije i Pokrajinska vlada posvećeni afirmaciji vrednosti multikulturalizma, u čijoj osnovi je podrška očuvanju i razvoju nacionalne samosvojnosti svih zajednica“, navodi se u saopštenju.

„Stoga će i dalje predano raditi na obezbeđivanju svih potrebnih preduslova, od primene zakona, preko materijalno-finansijskih sredstava do manjinskih senzitivnih politika, kako bi Makedonci u Srbiji uspešno nastavili da razvijaju svoje nacionalne institucije i životne perspektive“, dodalo je ministarstvo.

Podseća se da praznik Ilinden, spomendan po julijanskom kalendaru na starozavetnog proroka svetog Iliju, ima posebno značenje u istoriji makedonskog naroda jer se istog dana proslavljaju dva velika događaja – sećanje na 2. avgust 1903. godine kada je u Kruševu podignut Ilindenski ustanak protiv turske uprave, i sećanje na 2. avgust 1944. godine kada je u manastiru Prohor Pčinjski održano prvo zasedanje Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije.

U Srbiji je praznik poznat kao Ilindan, posvećen Svetom Iliji Gromovniku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.