U trendu

Ministarka obišla bračni par iz niške Žandarmerije koji su želeli četvrto, a dobili i peto dete

Supružnici Sanja i Miloš Jovanović, pripadnici niškog odreda Žandarmerije, jedini su bračni par na području niške opštine Medijana koji je ove godine dobio peto dete.

Porodicu Jovanović danas su posetili ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić i predsednik niške opštine Medijana Nebojša Kocić.

Jovanovići su kazali da su želeli četvrto dete kako bi broj dečaka i devojčica u porodici bio izjednačen, ali su ih iznenadili blizanci Tara i Ignjat.

Sanja Jovanović je kazala da je njena velika želja bila da imaju najmanje troje dece i tako su se rodili Danica (9), Lazar (7), Ilija (3).

„Nakon toga smo planirali da imamo i četvrto dete kako bi Danica imala sestru koju je toliko priželjkovala, međutim dobili smo blizance“, kazala je Jovanović.

Prema njenim rečima, lepo je imati puno dece, ali to donosi i puno obaveza.

„Imam punu podršku supruga, moje majke i bake, a pomažu i starija deca. Sada je već lakše pošto blizanci imaju po tri meseca“, kazala je ona.

Rekla je i da je „u početku bilo baš teško“.

„Trebalo je vremena dok smo se privikli da nas je puno u porodici i dok sam se ja malo oporavila od porođaja“, izjavila je Jovanović.

Kazala je da su se pre nešto više od godinu i po dana preselili iz stana na Bulevaru Nemanjića u kuću u selu Vrtište kod Niša i to se, kako je ocenila, pokazalo kao odlična odluka.

„Imamo dvorište i starija deca slobodno vreme provode u igri napolju. Škola nam je blizu, u susednom selu se gradi vrtić, blizu smo mojih roditelja koji nam pomažu oko čuvanja dece“, rekla je Jovanović.

Njen suprug Miloš je kazao da on prvenstveno brine o starijoj deci i oko obaveza koje oni imaju.

„Danica je ranije trenirala ritmičku gimnastiku, a sada i Lazar i ona treniraju tekvondo. Trudimo se da ih redovno vozimo na teninge u Niš, a kada ja ne mogu zbog posla, onda ih voze baka i deka“, rekao je on.

Ministarka Kisić je kazala da su višečlane porodice poput Sanjine i Miloševe, one koje priželjkuje država Srbija.

„Upravo je zato finansijska podrška porodicama sa decom nikada veća. Iz budžeta se u ovu svrhu izdvaja 87 milijardi dinara godišnje“, rekla je Kisić.

Predsednik opštine Medijana Nebojša Kocić rekao je da je opština nedavno dodelila Jovanovićima najveće opštinsko priznanje „Dukat Medijane“ i novčanu pomoć za rođenje blizanaca.

„Opština Medijana godinama plaća 1.000 evra u dinarskoj protivrednosti porodicama koje dobiju treće dete, a od ove godine za rođenje četvrtog deteta isplaćujemo 150.000 dinara, a za peto 200.000 dinara“, kazao je Kocić.

Dodao je da je u budžetu te opštine, ove godine za pronalitetnu politiku obezbeđeno 30 miliona dinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar