U trendu

Ministarstvo odbrane: Uspešno izvedena međunarodna vežba 'Platinasti vuk 23'

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem prisustvovao je danas Danu visokih zvanica na međunarodnoj taktičkoj vežbi obučavanja „Platinasti vuk 23“ u bazi „Jug“ kod Bujanovca.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, vežbi je prisustvovao i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil.

Na vežbi je učestvovalo oko 600 oficira, podoficira i vojnika oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Grčke, Italije, Mađarske, Rumunije, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Ministar Vučević je po završetku vežbe istakao da je „Platinasti vuk“ najveća međunarodna vojna vežba na teritoriji Srbije, koja se ove godine organizuje osmi put.

„Gledano sa srpske strane, time Vojska Srbije podiže svoju interoperabilnost, sposobnost, opremljenost i uvežbanost da može da učestvuje u multinacionalnim mirovnim operacijama i misijama, što i jeste suština i osnovna namena baze ‘Jug’ gde se danas nalazimo, ovde na poligonu ‘Borovac'“, rekao je Vučević.

On je rekao da je namena i svrha cele vežbe – reagovanje mirovnih snaga, kao i da će Vojska Srbije nastaviti da učestvuje u aktivnostima koje su od interesa za odbranu države Srbije i za podizanje nivoa obučenosti, opremljenosti i osposobljenosti.

Vučević je, odgovarajući na novinarska pitanja, rekao da je „na snazi odluka Vlade Srbije, a na osnovu zaključaka Saveta za nacionalnu bezbednost, da Vojska Srbija ne učestvuje na vojnim vežbama“.

Američki ambasador Kristofer Hil je ocenio da je reč o „značajnoj međunarodnoj vojnoj vežbi“.

„Ovo je prvoklasni poligon i svakako je bilo potrebno mnogo planiranja, obuke i truda da se omogući ovakva vežba, da se omogući da pripadnici Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD rade zajedno. Govorim u ime mnogo Amerikanaca koji su imali priliku da vide koliko je bila uspešna ova vežba koja svedoči o mogućnosti i napredovanju naše saradnje“, rekao je Hil.

„Izuzetak je napravljen za ovu vojnu vežbu ‘Platinasti vuk 23’, jer je to bio nacionalni interes Srbije, odnosno interes Vojske Srbije da se ova vežba organizuje“, rekao je Vučević.

Vežba „Platinasti vuk 23“ je realizovana u organizaciji Vojske Srbije i Evropske komande Oružanih snaga SAD, s ciljem unapređenja interoperabilnosti i međusobnog razumevanja oružanih snaga partnerskih zemalja u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

Pripadnici Vojske Srbije i oružanih snaga devet zemalja na poligonu „Borovac“ i u bazi „Jug“ uvežbavali su taktike, tehnike i procedure koje se primenjuju prilikom anagažovanja u mirovnim operacijama, sa težištem na upotrebi neubojitog oružja – borba u urbanoj sredini, odbrana baze, kontrola masovnog okupljanja i rad na kontrolnom punktu deo su vežbovnih aktivnosti predviđenih scenariom vežbe.

Međunarodna vežba „Platinasti vuk“ u Srbiji realizuje se od 2014. godine, a njen značaj ogleda se u podizanju kapaciteta za planiranje, organizovanje i izvođenje međunarodnih vežbi, kao i sposobnosti jedinica Vojske Srbije za angažovanje u multinacionalnim operacijama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar