U trendu

Ministarstvo prostora: Za Halu 1 na Sajmu uraditi plan detaljne regulacije, ne urbanistički projekat

Područje beogradskog Sajma neophodno je razraditi kroz plan detaljne regulacije, jer se mora sagledati kao jedinstvena celina, koja ima svoj kontekst i okruženje, a nepotrebno je bilo raditi urbanistički projekat, saopštila je danas nevladina organizacija Ministarstvo prostora.

„Ne postoji realna potreba za izradom urbanističkog projekta Hale 1, jer se formiranje parcele na kojoj se nalazi i određivanje javne namene, takođe može uraditi kroz plan detaljne regulacije, koji je obavezan za kompleks sajma. Zato se postavlja pitanje zašto je urađen urbanistički projekat“, rekla je Božena Stojić iz Ministarstva prostora.

Prema Zakonu, urbanistički projekat se, kako je rekla, donosi kraćom procedurom od plana, javna prezentacija traje samo sedam dana, a Komisija nije u obavezi da odgovori na primedbe i ne održava se javna diskusija.

To, prema njenim rečima, govori da za širu javnost, stručnjake i sve zainteresovane nema mesta u planiranju, što je nedopustivo kada je reč o važnim celinama u gradu koje imaju kulturno-istorijski značaj.

Planska regulativa kaže, kako je navedeno, da je urbanistički projekat planski osnov i omogućava građevinske radove na datoj parceli. „U konkretnom slučaju, ovaj urbanistički projekat je nezakonit jer ne sadrži svoje osnovne elemente. U sadržaju je bilo neophodno navesti karakteristike Hale 1, a one nisu prikazane, niti je propisan način i uslovi njene rekonstrukcije, što dovodi u pitanje njenu budućnost, jer je  ovo bila prilika da se ona zaštiti, ali to nije učinjeno“, navela je Stojić. 

Dodala je da je veliki problem što taj urbanistički projekat ne određuje pravila i ograničenja građenja na parceli, što ostavlja mogućnosti za rekonstrukciju Hale na različite načine.

Čini se, kako je navela, da je preskakanje koraka u planiranju postala praksa, jer ovakve celine ne bi smele da se rade bez Generalnog urbanističkog plana, koji strateški planira grad kao celinu.

„Međutim, ovaj plan je u izradi već četiri godine, a pitanje je kada će se javnost videti nacrt plana. Sada je došlo do još većeg nepoštovanja procedura, gde se pre plana detaljne regulacije izrađuje urbanistički projekat, koji treba da bude poslednji u proceduri i da ostavi zadnju reč šta će tu tačno da se gradi i u kom obimu“, navela je Stojić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar