U trendu

Ministarstvo uputilo nacrte zakona o informisanju i medijima na javnu raspravu

 Ministarstvo informisanja i telekomunikacija saopštilo je danas da je uputilo Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrt zakona o elektronskim medijima na javnu raspravu, koja će trajati do 7. oktobra.

Prva javna rasprava biće organizovana u formi prezentacija i diskusija o nacrtima zakona putem okruglih stolova, koji će biti održani 13. septembra u Beogradu, u 11 časova u Privrednoj komori Srbije.

U Nišu će 20. septembra javna rasprava biti organizovana u Oficirskom domu, 27. septembra u Novom Sadu u Skupštini grada i 4. oktobra u Kragujevcu u Gradskoj upravi.

„Ministarstvo informisanja i telekomunikacija poziva državne organe, stručnu javnost, novinarska i medijska udruženja, nevladine organizacije, organizacije civilnog društva kao i druge zainteresovane strane, da uzmu učešće u javnoj raspravi i daju doprinos u izradi medijskih zakona Republike Srbije“, dodaje se u saopštenju.

Predloženi nacrti zakona, kako se navodi u saopštenju, imaju za cilj da unaprede sistem javnog informisanja u Srbiji i stvore uslove za bolje regulisanje tržišta elektronskih medija.

Dodaje se da su predloženi nacrti zakona posledica usklađivanja sa Strategijom razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji za period 2020-2025. godine i izmenama Direktive o audiovizuelno-medijskim uslugama iz 2018. godine.

U izradi predloga nacrta medijskih zakona pored predstavnika javne uprave, ministarstvo navodi da su veliki doprinos dala novinarska i medijska udruženja Delegacija Evropske unije u Srbiji, Misija OEBS-a, ambasada Norveške i Fondacija Konrad Adenauer.

Nacrtom zakona o javnom informisanju i medijima, kako su dodali, potpunije je definisan javni interes u oblasti javnog informisanja i bliže je uređen rad izdavača medija čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina, kao i detaljno uređen postupak projektnog sufinansiranja.

Ministarstvo navodi da nacrt Zakona o elektronskim medijima, pored harmonizacije sa revidiranom Direktivom o audiovizuelno-medijskim uslugama iz 2018. godine i ispunjenosti pretpristupnih obaveza iz poglavlja 10, stvara preduslove za postizanje „veće nezavisnosti i profesionalnosti Regulatornog tela za elektronske medije (REM)“.

Naveli su da će se time doći do boljeg regulisanja tržišta elektronskih medija, što je osnovni zahtev Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji za period 2020-2025. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar