U trendu

Ministri odbrane Srbije i Nemačke razgovarali o bezbednosnoj situaciji u regionu i budućoj saradnji

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević razgovarao je danas sa ministrom odbrane Nemačke Borisom Pistorijusom o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i načinima dalje saradnje u oblasti odbrane.

Ministar Vučević je rekao da su bilateralni odnosi razvijeni na svim poljima i da postoji obostrano nastojanje za njihovo dalje unapređenje.

Vučević je naglasio da je strateško opredeljenje Srbije da zadrži status vojno neutralne države, kao i da nastavi saradnju i da je unapredi sa svim državama i međunarodnim organizacijama u skladu sa nacionalnim interesima i spoljnopolitičkim prioritetima.

On je nemačkom kolegi preneo da situacija na Kosovu izaziva duboku zabrinutost Srbije, pre svega kada je reč o bezbednosti srpskog stanovništva na severu Pokrajine, usled niza neodgovornih poteza prištinskih institucija.

On je dodao da srpska strana ostaje posvećena procesu dijaloga kao jedinom načinu rešavanja svih pitanja u cilju boljeg života svih građana na Kosovu i Metohiji.

Ministar Vučević je istakao značaj saradnje u oblasti školovanja i usavršavanja, dok u oblasti vojnoekonomske saradnje najznačajniji aspekt predstavlja saradnju sa kompanijom AIRBUS, koja se odnosi na nabavku helikoptera H-145M.

Ministar Pistorijus je posebno naglasio značaj stabilnosti u regionu i osvrnuo se na unapređenje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa. Nemački ministar odbrane je, takođe, istakao da je u približavanju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji neophodno održavanje mira i odsustvo kriza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar