U trendu

Miščević: Srbija spremna da otrvori preostale klastere, napredak u pregovorima zavisi od članica EU

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je danas da formalni napredak u pregovaračkom procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji zavisi od zemalja članica, uz ocenu da je Srbija spremna da otvori preostale klastere.

Miščević je za današnji Kurir kazala da je spremnost Srbije da otvori i ostale klastere potvrdio i komesar EU za proširenje Oliver Varhelji, a da je u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije posebno pomenut treći klaster.

„Razlog za ovakvu njegovu izjavu jeste činjenica da, i dok nema formalnog pomaka u pregovorima, mi radimo u oblastima u kojima ti pregovori još nisu otpočeli, uz redovne konsultacije sa Evropskom komisijom“, kazala je ministarka.

Navela je da će sredinom decembra na samitu šefova država ili vlada zemalja EU biti donete konkretne odluke kada je reč o državama kandidatima, kao i da bi tu trebalo da bude reči o otvaranju trećeg klastera za evrointegracije Srbije.

Upitana koliko su realne najave da Srbija do 2030. godine postane članica EU, Miščević je kazala da Srbija treba da uradi sve što je potrebno da bi do tog datuma bila spremna da postane ravnopravna članica EU, uz ocenu da postoji i spremnost EU da se pripremi za novo proširenje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar