Mišel: Evropska unija da da bude spremna da prihvati nove članice do 2030. godine

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas u Sloveniji da Evropska unija treba da bude spremna da prihvati nove članice do 2030. godine.

„Ako želimo da budemo kredibilni, moramo razgovarati o rokovima. Dok pripremamo sledeću stratešku agendu EU, moramo sebi postaviti jasan cilj, moramo biti spremni, sa obe strane, do 2030. da se proširimo“, rekao je on danas na otvaranju Bledskog strateškog foruma.

Dodao je da će lideri EU o proširenju razgovarati na sledećim sastancima Evropskog saveta, te da pored država koje su već kandidati, očekuje da se ponovo razgovara i o BiH i Gruziji.

Paket proširenja Evropske komisije koji se očekuje u oktobru, dodao je, dobra je prilika da se istaknu konkretni detalji ubrzane integracije.

„Proširenje više nije san, vreme je da se krene napred. Ima još posla, biće teško, kompleksno, ponekad bolno i za kandidate i za EU“, dodao je Mišel.

Pred neophodnih reformi, naveo je on, zemlje kandidati moraju da reše pitanja iz prošlosti da ona ne bi bila „uvezena u EU“.

„Prošli konflikti ne smeju biti uvezeni u EU ili korišćeni kao sredstvo za blokiranje pristupanja komšija i budućih zemalja članica“, istakao je Mišel.

Premijer Slovenije Robert Golob je na otvaranju skupa izjavio da je uspeh već samo prisustvo lidera svih država Zapadnog Balkana, te da se zbog rata u Ukrajini „menja zamah u kontekstu proširenja EU“.

„Stvari se brzo menjaju, u narednih 12 meseci proces proširenja će dobiti novu perspektivu i pozivam vas sve da nastavite sa reformama, ali i da budete svesni transformacija u samoj EU. Moraćemo da reformišemo naše prcese u Uniji i zato kažem da to mora da se desi u narednih 12 meseci ili se neće dogoditi još dugo“, rekao je on.

Pored proširenja, kao važnu temu istakao je mir u Ukrajini i klimatske promene.

U tom kontekstu pomenuo je nedavne poplave u Sloveniji i zahvalio svima za pomoć i solidarnost.

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je da su dva prioriteta za Sloveniju zaustavljanje rata u Ukrajini i proširenje EU na Zapadni Balkan.

Zahvalila je svima u Sloveniji i iz inostranstva koji su pomogli zemlju za vreme poplava.

Odmah posle obraćanja, Mišel i Golob učestvuju na prvom panelu, zajedno sa premijerima zapadnobalkanske šestorke (Srbija, Crna Gora, BiH, Severna Makedonija, Kosovo, Albanija), Hrvatske i Bugarske.

Srbiju na Bledskom strateškom forumu predstavljaju premijerka Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.