U trendu

Mjanmarske pogranične snage pobegle u Bangladeš nakon sukoba sa pobunjenicima

Skoro stotinu pripadnika pogranične policije Mjanmara je dezertiralo sa svog položaja i pobeglo u susedni Bangladeš tokom borbi između snaga bezbednosti i lokalnih pobunjenika, saopštila je danas pogranična služba Bangladeša.

Portparol pograničnih snaga Bangladeša Šariful Islam je rekao da su mjanmarske trupe prebegle u Bangladeš u poslednja dva dana bežeći od sukoba sa sa Arakanskom armijom u mjanmarskoj saveznoj državi Rakajn koja se graniči sa Bangladešom.

Prema njegovim rečima „ukupno 95 pripadnika mjanmarskih snaga je ušlo u zemlju i oni su razoružani i odvedeni na sigurno“.

Kako lokalni mediji izveštavaju od subote mogu se čuti pucnji koji dolaze sa Mjanmarske strane granice.

Arakanska armija je vojno krilo etničke manjine Rakajn koja traži autonomiju od centralne vlade i ona je deo saveza pobunjeničkih vojski etničkih manjina koji su započeli ofanzivu protiv vojske krajem oktobra, osvojivši teritoriju na severoistoku zemlje koja se graniči sa Kinom.

Alijansa, nazvana Alijansa tri bratstva, koju čine vojska Arakana, vojska nacionalnog demokratskog saveza Mjanmara i Nacionalnu oslobodilačku armiju Tanga, danas je saopštila da je Arakanska armija napala dva pogranična punkta u gradu Maungdau u državi Rakajn i zauzela jedan od njih u nedelju.

Sukob u Mjanmaru traje od februara 2021. godine kada je vojska preuzela vlast od demokratski izabrane vlade Aung San Su Ći državnim udarom posle koga su izbili veliki protesti koja je vojna hunta ugušila silom.

Bangladeš deli zajedničku granicu sa Mjanmarom u dužini od 271 kolometara i trenutno pruža utočište za oko jedan milion muslimanskih izbeglica Rohinždi koji su izbegli iz većinski budističkog Mjanmara nakon što vojska te zemlje avgusta 2017. godine započela brutalnu vojnu akciju protiv njih posle napada lokalnih pobunjenika na vojnike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar