U trendu

MMF: Impresivna ekonomska postignuća Srbije, ali postoje potrebe za obimnim finansiranjem

Srbija je ostvarila impresivna ekonomska postignuća tokom većeg dela protekle decenije, ali su posledice rata u Ukrajini i problemi u energetskom sektoru doveli do potreba za velikim spoljnim i fiskalnim finansiranjem, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

U danas objavljenom izveštaju o Srbiji, po završetku prve revizije stend-baj aranžmana, MMF je naveo da je životni standard u Srbiji poboljšan u protekloj deceniji, da je inflacija pala, da su javne finansije ojačane, a rezerve povećane, uz pomoć velikog priliva stranih direktnih investicija (SDI).

Međutim, posledice rata u Ukrajini, naročito nagli rast cena energije u svetu, i duboko ukorenjeni problemi u energetskom sektoru Srbije, koji su isplivali na površinu prošle godine, doveli su do potreba za velikim spoljnim i fiskalnim finansiranjem, što je navelo vlasti da zatraže stend-baj aranžman, navodi MMF.

U izveštaju se navodi da su fiskalni i eksterni rezultati za 2022. godinu bili bolji od očekivanih i da je nezaposlenost i dalje niska.

Rekordni prilivi stranih direktnih investicija nastavljaju da povećavaju rezerve, ali inflacija ostaje veliki izazov, dodaje se.

Pre svega zbog visokih cena hrane i energenata, ukupna inflacija je sada znatno iznad ciljanog opsega Narodne banke Srbije (NBS), a bazna inflacija je takođe naglo porasla, navodi se.

Očekuje se da će fiskalna politika ostati restriktivna u 2023. godini, uprkos dodatnim merama potrošnje, navodi MMF i ukazuje da u energetskom sektoru dalje postoje strukturni problemi, koji su u fokusu stend-baj aranžmana.

U izveštaju se takođe navodi da i dalje postoje dugotrajni geopolitički izazovi.

Misija MMF je krajem marta i početkom aprila boravila u dvonedeljnoj poseti Beogradu, povodom prve revizije stend-baj aranžmana.

Stend-baj aranžman vrednosti 2,4 milijarde evra sprovodi se od decembra 2022. godine i traje do kraja 2024. godine. Dogovoren je u oktobru prošle godine, kada je zamenio do tada aktuelni Instrument za koordinaciju politike

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar