Mogući raspleti posle drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj

U Francuskoj se večeras očekuju rezultati drugog kruga vanrednih parlamentarnih izbora sa neizvesnim ishodom, dok mnogi analitičari pominju nekoliko moguća scenarija, u zavisnosti od broja osvojenih mandata, preneli su tamošnji mediji.

Stručnjak za Ustav Šarlen Bezina (Charlene Bezzina) izjavila je za Frans pres da su dve stvari potpuno sigurne posle izbora.

„Prva stvar je da parlament, bez obzira na odnos snaga, ne može da bude raspušten pre 9. juna 2025. godine, čak i u slučaju novih predsedničkih izbora“, rekla je Bezina i dodala da zemlja ne može ostati bez vlade u ime principa kontinuiteta države.

Predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) je raspustio parlament 9. juna 2024. posle prodora francuske ekstremne desnice na izborima za Evropski parlament. Potom je ekstremno desničarska stranka Nacionalno okupljanje osvojila najviše glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora, održanom pre sedam dana.

Bezina, kao mnogi drugi analitičari, pominje nekoliko scenarija, a prvi je da Nacionalno okupljanje osvoji apsolutnu većinu, odnosno da ima najmanje 289 poslanika (od ukupno 577).

U toj opciji bi predsednik Nacionalnog okupljanja Žordan Bardela (Jordan Bardella) mogao da bude imenovan za premijera. To je primer klasične kohabitacije sa predsednikom države i vladom koji imaju dijametralno suprotne političke stavove i vizije vođenja države.

Drugi scenario je relativna većina za Nacionalno okupljanje, ako bi ta stranka osvojila oko 270 mesta u parlamentu. Tada bi Bardela morao da traži podršku drugih stranaka, a to bi, po svemu sudeći, jedino mogli da budu desničarski Republikanci.

Treći scenario bi mogao da bude relativna većina levičarskog saveza Novi narodni front. Oni bi mogli da se udruže sa delom socijalista i ekologa. Međutim u toj opciji najveći je problem izbor premijera, pošto je centristički tabor predsednika Emanuela Makrona već stavio do znanja da ne želi da to bude lider radikalne levice Žan-Lik Melanšon (Jean-Luc Melenchon).

Makronov savez bi mogao da podnese zahtev za nepoverenje vladi, u slučaju relativne većine levičara ili ekstremnih desničara, što bi dovelo da narednog mogućeg scenarija – a to je da niko nema većinu i da se pojavi opcija formiranja tehničke ili vlade eksperata.

Tada bi Makron mogao da imenuje ministre iz raznih oblasti koji nemaju političku pripadnost već su eksperti u svojim oblastima.

Takva vlada bi donekle sprečila političku blokadu zemlje, jer bi nastavila sa predlaganjem osnovnih zakona, kao i budžeta tokom jeseni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.