U trendu

Mohamad Mohber imenovan za v.d. predsednika Irana, proglašeno pet dana žalosti

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei imenovao je danas prvog potpredsednika Mohamada Mohbera za vršioca dužnosti predsednika zemlje posle pogibije predsednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera.

„U skladu sa članom 131 Ustava Mohbar je zadužen da vodi izvršnu vlast“ i ima prava da u dogovoru sa ševovima zakonodavne i pravosudne vlasti „organizuje izbor za novog predsednika u maksimalnom roku od 50 dana“, naveo je vrhovni vođa u saopštenju.

Hamnei je takođe proglasio pet dana žalosti u zemlji.

„Objavljujem pet dana javne žalosti i upućujem saučešće dragom iranskom narodu“, rekao je Hamnei, najviši zvaničnik Iranske republike u saopštenju izdatom nekoliko sati posle zvanične objave o smrti predsednika.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi, ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan i drugi zvaničnici poginuli su u padu helikoptera koji je nestao juče popodne dok je nadletao planinsku i šumovitu oblast na severozapadu zemlje u teškim vremenskim uslovima sa kišom i gustom maglom. Olupina helikoptera pronađena je rano jutros posle višečasovne potrage i potvrđena je smrt predsednika i svih ostalih osoba koje su bile u letelici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.