Mond : Francuska zaustavila dah na dan istorijskih izbora

Pariski dnevnik „Mond“ piše da je danas „Francuska kao balon koji samo što nije pukao od sreće, besa ili jecaja, cela nacija je ili uzbuđena, ili utučena, u očekivanju ishoda drugog kruga glasanja koji bi mogao krajnjoj desnici doneti većinu u parlamentu – potpunu ili relativnu“.

„Francuska je prestala da diše i jedino što je izvesno“, ističe „Mond“, „jeste da će večeras (kad se saznaju izborni rezultati) nešto pući: neki čir, neko doba ili čitav sistem“.

„Svako na svoj način ima utisak da je pred istorijskim zaokretom“, navodi francuski dnevnik, zaključujući da je „cela jedna zemlja na ivici praznine, nepoznatog – kao da je zahvaćena vrtoglavicom“.

Francuski dnevnik „Figaro“ u redakcijskom uvodniku optužuje predsednika Emanuela Makrona da je raspisivanjem vanrednih izbora, „kao plod prkosa povređene ličnosti“,  „uzbunjenu zemlju gurnuo u opasnosti koje nije odmerio“.

„Francuska je sad pred svim mogućim neizvesnostima „, dodaje „Figaro“ i ukazuje na to da je Makron „zemlju bacio zajedno sa vodom iz korita, posle neuspeha koje je on doživeo na izborima za Evropski parlament“.

U uvodniku pariskog dnevnika stoji upozorenje da je u zemlji nastala „teška, mučna, nasilna politička klima, u kojoj udarci prete“.

Francuzi su danas masovno izašli na drugi krug izbora i prema saopštenju ministarstva unutrašnjih poslova oko 27 posto građana s pravom glasa već do podne je ubacilo listiće u glasačke kutije, što je za osam odsto više nego na poslednjim parlamentarnim izborima 2022.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.