Mond: Vučićeva politika preti da udalji Srbiju od ulaska u EU

Francuski list Mond piše danas da pod pretnjom da udalji šanse ulaska svoje zemlje u Evropsku uniju, predsednik Aleksandar Vučić koji je pobedio na izborima sa ozbiljnim nepravilnostima, odbija da podrži sankcije protiv Rusije, a nije napustio ni ambiciju da ponovo stavi Kosovo pod kontrolu Srbije.

Mond u redakcijskom uvodniku navodi da se daleko od poprišta bitaka u Ukrajini drugi front ruskog rata otvara na Balkanu, gde Moskva nastoji da nacionalističke zategnutosti iskoristi kao oruđe protiv težnji zemalja regiona da se priključe Evropskoj uniji.

Pariski dnevnik piše da opozicija negoduje zbog ishoda izbora na kojima je Vučićeva stranka dobila 47 odsto glasova i kaže da su posmatrači OEBS, Evropskog parlamenta i Saveta Evrope ukazali na teške izborne nepravilnosti, dok srpski predsednik uverava da su izbori bili najpošteniji u novijoj istoriji Srbije.

Vučić optužuje moćne strane države da nastoje da uzdrmaju Srbiju, a sadašnja atmosfera je odraz stalnog održavanja zategnutosti, što čini Vučić, čime potvrdjuje sve veće sumnje u evropsko opredeljenje Srbije.

Francuski list smatra da srpski predsednik ističe divljenje prema bivšem diktatoru Slobodanu Miloševiću i dodaje da su Evropljani dugo verovali da će trgovinske veze Srbije sa EU i ekonomski razvitak zemlje konačno prevagnuti nad nacionalističkim porukama Vučića.

Sad, dodaje se u tekstu, Evropljani mogu jasno sa zabrinutošću da prate dvostruku igru Vučića, i to posebno važi za Francusku koja je veoma privržena težnji da Balkan, a time i Srbija, uđe u Uniju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.