U trendu

MSP Nemačke o izborima u Srbiji: Zastrašivanje birača i kupovina glasova neprihvatljivi

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke saopštilo je večeras da su za zemlju sa statusom kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU) neprihvatljivi zloupotreba javnih resursa, zastrašivanje birača i kupovina glasova, koje su međunarodni posmatrači uočili u Srbiji.

„Srbija je glasala, ali je Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) prijavila zloupotrebu javnih resursa, zastrašivanje birača i slučajeve kupovine glasova. To je neprihvatljivo za zemlju sa statusom kandidata za članstvo u EU“, navelo je ministarstvo spoljnih poslova Nemačke na platformi Iks.

Nekoliko sati ranije, predstavnici međunarodnih posmatračkih misija izjavili su u Beogradu da su birači na izborima u Srbiji mogli da biraju između alternativnih političkih opcija, ali da je taj izbor „narušen usled nadmoćne prednosti vladajuće stranke“.

„Iako su na vanrednim izborima u Srbiji birači zaista mogli da biraju između alternativnih političkih opcija i pretežno su poštovane slobode izražavanja i okupljanja, pritisak na birače, kao i preovlađujuće učešće predsednika i sistemska prednost vladajuće stranke, narušili su uopšteno gledano izborni proces“, naveli su predstavnici četiri međunarodne posmatračke misije.

Predstavnici ODIHR, Parlamentarne skupštine OEBS, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i Evropskog parlamenta rekli su, između ostalog, da su tokom izbornog procesa u Srbiji konstatovali da postoji zloupotreba javnih resursa, zastrašivanje i pritisak na birače, uključujući slučajeve kupovine glasova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)