U trendu

N1: Avio-kompanije Željka Mitrovića i Nikole Petrovića izbrisane sa liste ovlašćenih operatera

 Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije je sa liste ovlašćenih vazduhoplovnih operatera uklonio tri kompanije – dve u suvlasništvu vlasnika „Pink medija grupe“ Željka Mitrovića i jednu u vlasništvu kuma predsednika Srbije, Nikole Petrovića – preneo je danas portal N1.

„Er Pink“ (Air Pink), „Er Emeralds“ (Air Emeralds) i „Star Flaj Vings“ (Star Fly Wings) tako više nisu na listi ovlašćenih vazduhoplovnih operatera koju objavljuje Direktorat.

Direktorat je nadležan za izdavanje sertifikata vazduhoplovnog operatera (AOC-Air Operator Certificate), „neophodno za za obavljanje javnog avio-prevoza“.

N1 navodi da je „Er Pink“ u vlasništvu Željka Mitrovića (48,02 odsto), „Pink medija grupe“ (1,98 odsto) i Aleksandra Ilića (50 odsto), „Er Emeralds“ je u vlasništvu „Er Pinka“ (100 odsto), a „Star Flaj Vings“ je u vlasništvu Nikole Petrovića, kuma predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na sajtu evropske regulatorne agencije – Agencije za bezbednost vazduhoplovstva Evropske unije (EASA) sve tri kompanije i dalje su na listi ovlašćenih za obavljanje komercijalnih letova u zemlje EU, ali je ta lista poslednji put ažurirana 27. februara.

Preostale tri srpske privatne avio-kompanije koje, uz „Er Srbiju“, imaju dozvolu za obavljanje letova na teritoriji EU, i dalje su na listi ovlašćenih operatera Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije: „MPC Er“ (MPC Air), „Prins Ejviejšn“ (Prince Aviation) i „Tinadar Ejviejšn“ (Tinadar Aviation).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.