U trendu

Na američkim univerzitetima i dalje protesti protiv rata Izraela u Gazi

Studenti koji zbog rata Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze protestuju na univerzitetima širom SAD, od kojih su se neki sukobili s policijom, „ukopali su se“ u svojoj odluci i danas obećali da će nastaviti demonstracije, dok je nekoliko fakulteta osudilo predsednike univerziteta što su pozvali policiju da istera demonstrante.

Dok Univerzitet Kolumbija u ​​Njujorku nastavlja pregovore sa propalestinskim studentima utaborenim u kampusu, Senat tog univerziteta je u petak formirao radnu grupu za ispitivanje postupanja rukovodstva koje je prošle nedelje pozvalo policiju u pokušaju da „očisti protest“ što je dovelo do sukoba i više od 100 hapšenja.

Iako je taj univerzitet u više navrata postavljao, a zatim odlagao rokove za uklanjanje kampa, u petak je poslao e-poruku studentima da bi ponovni dolazak policije „bio kontraproduktivan“ i dodao da se nada da će pregovori doneti „konkretne znake napretka već večeras“.

Kako raste broj poginulih u ratu u Gazi, demonstranti širom SAD traže da univerziteti prekinu finansijske veze s Izraelom i odustanu od saradnje s kompanijama za koje kažu da omogućavaju taj sukob. Neki jevrejski studenti kažu da su protesti prerasli u antisemitizam i da ih je strah da kroče u kampus.

Odluke da se pozovu policija, koje su dovele do stotina hapšenja širom SAD, navele su članove uprava fakulteta u Kaliforniji, Džordžiji i Teksasu da iniciraju ili izglasaju nepoverenje svom rukovodstvu. To su uglavnom simbolični ukori, bez ovlašćenja za smenjivanje.

Ali tenzije gomilaju pritisak na univerzitetske vlasti koje se trude da reše proteste dok se približavaju majske ceremonije diplomiranja.

Kalifornijski državni politehnički univerzitet, Humbolt, dao je demonstrantima koji su se zabarikadirali u zgradi od ponedeljka rok do petka popodne da je napuste da „ne bi bili uhapšeni“. Taj rok je prošao. Samo su neki od demonstranata otišli, ali drugi su došli i ukupno ih je dvostruko više. POšto su demonstranti odbili policiju ove nedelje, kampus je zatvoren do kraja semestra.

U Koloradu, policija je u petak prošla kroz kamp studenata u Denverskom kampusu Auraria s tri univerziteta i koledža, uhapsivši oko 40 demonstranata zbog optužbi za upad.

Studenti koji predstavljaju kamp Kolumbije koji je inspirisao talas protesta širom SAD, rekli su u petak da su zašli u ćorsokak sa administratorima i da nameravaju da nastave protest.

Posle sastanaka u četvrtak i petak, studenti pregovarači rekli su da Univerzitet nije ispunio njihov primarni zahtev za dezinvestiranje, iako je bilo napretka u nastojanju da se transparentnije obelodanjuju finansije.

„Nećemo se odmarati dok se Kolumbija prodaje“ – rekao je Džonatan Ben Menahem, student četvrte godine doktorskih studija.

U pismu studentima Kolumbije u petak uveče, rukovodstvo tog univerziteta je reklo da „podržava razgovore koji su u toku sa studentskim vođama kampa“.

U izveštaju izvršnog odbora Senata tog Univerziteta utvrđeno je da je uoprava preduzele „mnoge radnje i odluke koje su naškodile Univerzitetu Kolumbija“ što obuhvata pozivanje policije i omogućavanje hapšenja studenata bez konsultacija s fakultetima, lažno predstavljanje studentskih protestnih grupa i angažovanje privatnih istražitelja.

U petak je student Kolumbije Kimani Džekm odustao od komentara datih u onlajn video snimku u januaru koji je privukao veliku pažnju jer je rekao da „cionisti ne zaslužuju da žive“ i da treba da mu zahvale što ih on ne ubija.

Džejmsu koji je bio portparol propalestinskog kampa Univerziteta Kolumbija, zabranjen je ulazak u kampus.

Na Univerzitetu Indijane u Blumingtonu policija se u četvrtak sukobila sa demonstrantima i uhapsila 34 osobe, na Državnom univerzitetu Ohaja je uhapšeno 36 i na Univerzitetu Konektikat je uhapšena jedna osoba.

Univerzitet Južne Kalifornije otkazao je ceremoniju diplomiranja 10. maja jer je uhapšeno više od 90 demonstranata u kampusu.

Univerziteti na kojima su članovi fakulteta pokrenuli ili izglasali nepoverenje svojim predsednicima uključuju Kal Poli Humbolt, Univerzitet Teksasa u Ostinu i Univerzitet Emori.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.