Na Havajima 180 poginulih i nestalih posle avgustovskog požara, polako počinje oporavak

Mesec dana pošto je najsmrtonosniji požar u SAD za više od jednog veka pogodio istorijski grad Havaja Lahainu, guverner Džoš Grin rekao je da je broj nestalih opao na 66, a potvrđeni broj poginulih ostaje 115, a vlasti će uskoro početi da sprovode stanovnike da posete svoju imovinu.

Desetine miliona dolara pomoći će stići do porodica i preduzeća dok se budu oporavljali, rekao je Grin, a počevši od 8. oktobra, ograničenja putovanja će prestati i Zapadni Maui će se ponovo otvoriti za turiste.

„Ako podržimo privredu ostrva Mauija i zadržimo zaposlene naše ljude, oni će se brže oporaviiti i nastaviti život na Mauiju“, rekao je Grin.

Donacije iz celog sveta slile su se Američkom Crvenom krstu, Fondaciji Havajske zajednice, Maui United Vai-u i drugim organizacijama, rekao je Grin, kao i 100 miliona dolara iz saveznog programa Privremene pomoći za porodice u nevolji.

Vlada takođe stavlja na raspolaganje 25 miliona dolara kako bi pomogla preduzećima da prežive, raspoređenih u grantovima od po 10.000 do 20.000 dolara, rekao je on.

Požar je 8. avgusta izbio u brdima iznad istorijskog grada na obali Tihog okeana. Za nekoliko sati proširio se kroz porodične kuće i stambene zgrade, tesne gradske ulice, umetničke galerije i restorane, uništavajući više od 2.000 objekata. Procenjuje se da je požar prouzrokovao štetu od 5,5 milijardi dolara.

Do sada je policija Mauija objavila imena 55 poginulih, od kojih je 35 bilo starije od 60 godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.