Na Kalemegdanu grupnim časom obeležen Međunarodni dan joge

Ambasadorka Indije u Srbiji Šubdaršini Tripati izjavila je danas da, uprkos tome što su svi okruženi haosom i neredom, mir u umu i zdravo telo i duh su ono što čini život lepšim.

Ona je na taj način najavila grupni čas joge na beogradskom Kalemegdanu, povodom 10. Međunarodnog dana joge.

Tripati je rekla da se povećava popularnost ove manifestacije svakim danom, jer svi znaju da je to sistem koji harmonizuje um i telo.

„Zdravo telo i zdrav um vode ka tome da vodiš svrsishodan život, a joga to pruža. Kada radimo jogu ne treba nam nikakva oprema, samo ti i mesto gde je radiš, to je sve, ne treba ti ništa sem sebe“, rekla je ona.

Na platou ispred spomenika Pobedniku na Kalemegdanu jutros su se u 8.30 okupile desetine ljudi spremnih da zajedno na raznobojnim prostirkama učestvuju u času joge.

Proslavu Dana joge Ambasada Indije organizuje ove godine uz podršku brojnih srpskih organizacija koje se bave podučavanjem joge.

Milioni vežbača i ljubitelja joge proslavljaju 21. jun kao Međunarodni dan joge od 2015, jer su Ujedinjene nacije usvojile rezoluciju koju je podržalo 177 država članica, među kojima i Srbija, u decembru 2014.

U Beogradu je Međunarodni dan joge obeležavan proteklih godina osim na Kalemegdanu i ispred Doma Narodne skupštine, Skupštine grada Beograda i Muzeja Jugoslavije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.