U trendu

Na Kalemegdanu obeležena predaja ključeva Beograda knezu Mihailu Obrenoviću

Turski komandant Beograda Ali-Riza paša danas je, u maloj pozorišnoj predstavi na Kalemegdanu, predao ponovo ključeve grada knezu Mihailu Obrenoviću, na mestu gde se to odigralao 19. aprila 1867. nakon čega su nizami napustili tvrđavu i na njoj je podignuta srpska zastava.

Član Privremenog organa Beograda Nikola Nikodijević položio je cveće na spomen oboležje čime su počeli Dani Beograda koje će, do 19. aprila, ispuniti razni kulturno umetnički programi, prvenstveno kao sećajnje na bogatu i burnu istoriju grada.

Nikodijević je podsetio da su ovi dani posvećeni i sećanju na pojedice koji su pružili doprinos Beogradu svojim dostignućima ili su dali život boreći se za slobodu jer je grad prošao kroz brojne ratove.

Svečnost, posvećena prelasku Beograda na srpsku upravu, započela je pucnima iz topova sa Kelemegdanske tvrđave, i recitovanjem pesme „Što se bore misli moje“, koju je napisao knez Mihailo Obrenović.

Pre toga je do Kalemgana stigla svečana povorka, na čelu sa orkestrom Ministarstva unutrašnjih poslova, iza kojeg su išli konjička brigada Policijske uprava Beograda i pitomci Vojne akademije.

Povorka je krenula od Čukur česme, jer su se tu sukobili pripadnici turske posade i srpsko stanovništvo nakon što je turski starešina ubio srpskog dečaka, pet godina pre predaje ključeva Beograda.

Nemiri su nastavljeni i sultan Abdul Aziz izdao je ferman kojim su beogradska, kladovska, smederevska i šabačka tvrđava predate knezu Mihailu i srpskoj vojci „na upravljanje i čuvanje“.

Imena ovih gradova upisana su na spomenik knezu Mihailu Obrenoviću, podignuto u centru Beograda, na današnjem Trgu Republike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.