U trendu

Na protestnoj barikadi francuskih poljoprivrednika poginula jedna žena, dve osobe povređene

Jedna žena je danas poginula, a njen muž i ćerka su teško povređeni u udesu na protestnoj barikadi, tokom demonstracija francuskih poljoprivrednika, zbog malih primanja i drugih problema.

Automobil je pred zoru, po mraku, naleteo na bale slame koje su demonstranti postavili pregradivši put, udarivši troje ljudi, a zatim u kamion, saopštio je tužilac Olivije Mouise i dodao da udes nije namerno izazvan.

Višemesečne demonstracije poljoprivrednika su poslednjih nedelja sve jače, sa barikadama na putevima, istovarivanjem smrdljivog poljoprivrednog otpada ispred državnih službi i drugim vrstama protesta. Poljoprivrednici su okreću putokaze naopačke da bi pokazali da je poljoprivredna politika naopaka.

Francuska je jedna od evropskih poljoprivrednih sila, s moćnim poljoprivrednim lobijima, ali i s dubokim nezadovoljstvom među poljoprivrednicima koji kažu da se bore da sastave kraj s krajem.

Vlada radi na ublažavanju zabrinutosti poljoprivrednika, kako njihov gnev ne bi eksplodirao u širem pokretu, poput protesta „žutih prsluka“ zbog ekonomske nepravde 2019. koji su uz nasilje između demonstranata i policije narušili popularnost predsednika Emanuela Makrona.

Novi premijer Gabrijel Atal je danas objavio na društvenim mrežama da „biti poljoprivrednik znači raditi bez predaha, raditi za nas, za Francuze. Mi jesmo i ostaćemo na njihovoj strani“.

Povodom pogibije poljoprivrednice koju je udario i ubio automobil u regionu Arijež u jugozapadnoj Francuskoj, Atal je rekao da  je „naša zemlja šokirana“, a Makron na društvenim mrežama opisao nesreću kao „tragediju koja nas sve uznemirava“ i rekao da je naredio Vladi da nađe „konkretna rešenja“ za teškoće na koje ukazuju poljoprivrednici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar