U trendu

Nacionalno okupljanje: Hilove izjave o odnosima sa Rusijom mešanje u unutrašnje stvari Srbije

Koalicija „Nacionalno okupljanje“ ocenila je danas da je izjava ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila, koji je kazao da je „neodrživo“ da Srbija nastavi dobre odnose sa Rusijom, primer „drastičnog mešanja“ diplomatskog predstavnika jedne države u unutrašnje stvari zemlje domaćina, što je zabranjeno Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

„O tome s kojom će državom Srbija održavati dobre odnose, može odlučivati jedino Vlada Srbije u okviru mandata koji je na izborima dobila od građana Srbije“, navodi se u saopštenju te koalicije, koju čine Dveri i Zavetnici.

Koalicija je ocenila da je upućivanje protestne note najmanje što je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije moralo da uradi u takvoj situaciji, ali da Ministarstvo i svi nadležni zvaničnici Srbije „ćute i na ovaj, poslednji u nizu nediplomatskih ispada Kristofera Hila“.

Dodali su da je Hil ponovio stav da treba biti formirana Zajednica srpskih opština (ZSO), a da se, zauzvrat, Srbija ne protivi članstvu „lažne države Kosovo“ u međunarodne institucije.

„Podsećamo javnost da ZSO ne predstavlja ništa drugo do nevladinu organizaciju u nezavisnom Kosovu, a da je to i aktuelna SNS-SPS vlast i prihvatila. Srbi sa KiM se osećaju prevareno i izdano od sopstvene države i zbog činjenice da će od 1. decembra moći da koriste samo automobilske tablice sa oznakom lažne države Kosovo (RKS), što je, takođe, vlast u Srbiji prihvatila“, dodaje se u saopštenju.

„Nacionalno okupljanje“ je pozvalo sve stranke koje učestvuju na parlamentarnim izborima, da se izjasne o „postupcima Kristofera Hila“.

„Ukoliko takvo izjašnjavanje izostane, smatraćemo da Hilove ispade smatraju prihvatljivim. Građani Srbije mora da znaju kojim strankama i koalicijama je prihvatljivo da Srbija ima kolonijalnog upravnika, a koje su spremne da brane suverenost i međunarodni ugled države Srbije“, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar