U trendu

Najavljeno Šmitovo obraćanje, mediji navode da će nametnuti izmene Izbornog zakona u BiH

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit najavio je danas obraćanje javnosti, a sarajevski mediji navode da će nametnuti izmene Izbornog zakona u BiH.

Iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) saopšteno je da Šmitovom obraćanju mogu prisustvovati samo kamermani i fotografi.

Nije objavljen razlog obraćanja visokog predstavnika, ali sarajevski mediji navode da je gotovo sigurno u pitanju nametanje tehničkih izmena Izbornog zakona BiH.

Sarajevski portal Politički.ba objavio je da je Šmit već potpisao pripremljene promene Izbornog zakona.

Prema pisanju ovog portala, odluci da nametne izmene Izbornog zakona prethodila je žestoka svađa u diplomatskim krugovima, između predstavnika EU, s jedne strane, i britanskih i američkih predstavnika, s druge strane.

Predstavnici EU su se, kako je navedeno, protivili nametanju, dok su britanski, a pogotovo američki zvaničnici, ljuti su što je visoki predstavnik odugovlačio sa nametanjem izmena izbornih pravila, s obzirom na to da je bilo jasno da domaći političari neće postići dogovor o tome.

„Samo smo izgubili na kredibilitetu i vremenu“, rekao je neimenovani izvor portala Politički.ba.

Ovaj portal navodi da je pripremljena Šmitova odluka „dvosegmenta“, odnosno da jedan deo izmena Izbornog zakona stupa na snagu odmah, a drugi ako se bh. vlasti u međuvremenu ne dogovore.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit najavio je u današnjem intervjuu za sarajevski „Avaz“ da će nametnuti tehničke izmene Izbornog zakona BiH.

„Puno su razgovarali o tome, ali rezultata nije bilo, tako da sam krajem decembra prošle godine najavio da ću upotrebiti bonska ovlaštenja ako se ne dogovore. Dogovor nije postignut, a vreme im curi. Građani žele da vide da im se glas računa, a ako ne bude dogovora, poduzećemo mere“, rekao je Šmit.

U međuvremenu, predsednik parlamenta RS Nenad Stevandić danas je telefonom pozivao šefove poslaničkih klubova, zakazavši hitan sastanak Kolegijuma Narodne skupštine RS sutra u 10.00.

Pretpostavlja se da je razlog za hitnu sednicu Kolegijuma, posle koje bi moglo biti održano i vanredno zasedanje entitetskog parlamenta, upravo najava da će Šmit danas nametnuti izmene Izbornog zakona.

Predsednik RS Milorad Dodik je u više navrata najavio da će RS usvojiti svoj izborni zakon, ako Šmit nametne tehničke izmene Izbornog zakona BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.