U trendu

NATO i zapadne zemlje o smrti Navaljnog u zatvoru na ruskom Arktiku

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, Francuska, Velika Britanija, Nemačka i SAD reagovale su danas na smrt ruskog opozcionara Alekseja Navaljnog, vodećeg protivnika predsednika Vladimira Putina, u posebnom u ruskom zatvoru u Polarnom krugu.

Stoltenberg je ocenio da će Rusija „morati da odogovori na teška pitanja“ o smrti Navaljnog.

„Duboko sam tužan i zabrinut… Sve činjenice moraju da budu rasvetljene“, rekao je Stoltenberg u Minhenu gde se održava međunarodna konferencije o bezbednosti.

Savetnik za nacionalnu bezbednost u Beloj kući Džejk Saliven (Jake Sullivan) izjavio je da je smrt Navaljnog „ako bude potvrđena, užasna tragedija“.

„S obzirom na dug i odvratan obrazac ruske vlade da nanosi štetu svojim protivnicima, postavljaju se očigledna pitanja o tome šta se dogodilo“, rekao je Saliven i dodao da Vašington nastoji da potvrdi informaciju pre no što „odluči o daljim koracima“.

Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) ocenio je da Navaljni „životom platio svoju hrabrost“.

„Svako ko je privržen demokratiji mora da se plaši za svoju bezbednost i svoj život i zbog toga smo svi veoma tužni“, rekao je Šolc na konferenciji za novinare u Berlinu zajedno sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Britanski premijer Riši Sunak (Rishi) ocenio je danas da kao ogromnu tragediju za ruski narod smrt Navaljnog kome je odao počast zbog hrabrosti i opisao ga kao žestokog branioca demokratije.

Ministar spoljnih poslova Francuske Stefan Sežurne (Stephane Sejourne) rekao je da je Navaljni životom platio „otpor protiv sistema represije“.

„Njegova smrt u kaznenoj koloniji nas podseća na tio kakav je režim (ruskog predsednika) Vladimira Putina. Porodici Navaljnog, njegovim najmilijima i ruskom narodu Francuska izražava saučešće“, dodao je Sežurne na platformi Iks (X).

Navaljni (47) je danas umro u ruskom zatvoru u Polarnom krugu gde je izdržavao 19-godišnju zatvorsku kaznu, saopštila je zatvorska služba i dodala da se utvrđuje uzrok smrti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.