U trendu

Naučnici potvrdili da fosilizovani tragovi u ‘raju dinosaurusa’ potiču od teropoda

Naučnici su potvrdili da su fosilizovane otiske stopala pronađene u Hamiju, u severozapadnoj kineskoj autonomnoj oblasti Sinđiang Ujgur, ostavili dinosaurusi koji jedu meso i koji su živeli na Zemlji pre više od 120 miliona godina, piše Sinhua.

Staza dinosaurusa nalazi se u basenu Turpan-Hami. Istraživački tim predvođen Institutom za paleontologiju i paleoantropologiju kičmenjaka Kineske akademije nauka otkrio je ukupno devet malih otisaka stopala na lokaciji od 2006. godine.

Uzimajući u obzir dužinu otisaka stopala, naučnici su procenili da su dinosaurusi imali visinu kukova od približno 65 cm, dužinu tela od 171 cm i težinu od 30 kg, što ukazuje da su tragove napravili mali teropodi.

Nakon proučavanja tragova beskičmenjaka, sedimentnih struktura i slojeva stena na lokalitetu, zaključili su da su otisci stopala verovatno ostavljeni duž obale plitkog jezera.

Rezultati studije su nedavno objavljeni na internetu u međunarodnom časopisu Istorijska bilogija (Historical Biology).

Tim je po prvi put otkrio obilne i raznolike otiske stopala kičmenjaka u Hamiju, uključujući tragove teropoda i tragove koje su ostavili sauropodi, ptice i pterosaurusi, navodi se u studiji.

Fosilizovani otisci stopala mogu otkriti informacije o ekološkim navikama koje fosilizovani skeleti ne mogu, rekao je Vang Sjaolin, vodeći istraživač studije.

“Osim tipa, visine kukova, dužine i težine tela, fosilizovani otisci stopala takođe mogu ponuditi naznake o drugim karakteristikama tih životinja, kao što su brzina kretanja, predatorsko ponašanje i okruženje u kojem su sačuvani“, rekao je Vang.

Naučnik je rekao da ovi nalazi pružaju direktan dokaz o prisustvu teropodnih dinosaurusa u fauni Hami pterosaurusa. “Ovo područje ima najbogatiju kolekciju fosila pterosaurusa na svetu. Stotine miliona pterosaurusa su nekada živele ovde, što ga čini rajem pterosaurusa”.

Muzej dinosaurusa je u izgradnji u blizini mesta otiska da bi pomogao u zaštiti ovih važnih fosila i “kao prozor u misteriozne leteće gmizavce koji su nekada uspevali na Zemlji”, rekao je Vang.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar