NDNV u petak organizuje skup podrške Dinku Gruhonjiću: Fašisti nas neće ućutkati

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) organizuje javnu akciju krečenja fašističkih pretećih grafita ispisanih u ulazu zgrade u kojoj s porodicom živi programski direktor NDNV i univerzitetski profesor Dinko Gruhonjić.

Akcija krečenja, uz podršku kolega novinara i medijskih radnika, partnerskih nevladinih organizacija i prijatelja NDNV zakazana je za petak, 22. marta u 18.00 u Novom Sadu, u ulici Balzakova 45.

Zakazana je u znak solidanosti i podrške Gruhonjiću, ali i u znak otpora fašistima i nasilnicima, „odakle god prete, bilo iz svojih nacionalističkih jazbina ili sa pozicija vlasti“, poručuju iz NDNV-a.

„Prinuđeni na samoodbranu – jer niko od odgovornih za pretnje smrću, podstrekivanje i huškanje na nasilje nije procesuiran, niti se iko od zvaničnika i institucija oglasio i osudio pozive linč – ovom akcijom želimo da poručimo i da ne pristajemo na normalizaciju nenormalnog, da ćemo nastaviti da štitimo interes javnosti čak i ako u toj borbi bivamo usamljeni i marginalizovani“, dodaje se u pozivu.

NDNV je saopštilo i da ih „fašisti neće ućutkati“.

Novinarstva ima samo ako informiše, kontroliše, razotkriva i kritikuje, a bez takvog novinarstva „nema slobodnog društva ni ljudskih prava“, dodaje se.

„Neprijatelji slobode koji vladaju političkom i medijskom scenom Srbije vlast grade na proizvodnji straha i neprijatelja, a to su vrlo klimavi temelji. I građani bi morali biti toga svesni“, poručuju iz NDNV.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.