U trendu

Ne davimo Beograd: Progresivna internacionala podržala proteste u Srbiji

Progresivna internacionala, čija je članica Ne davimo Beograd/Zeleno-levi front, uputila je podršku protestima protiv nasilja u Srbiji, a među potpisnicima se nalaze brojne javne ličnosti, profesori i članovi evropskog i nacionalnih parlamenata iz Francuske, Nemačke, Italije, Turske, Grčke, Hrvatske, Slovenije i Sjedinjenih američkih država, saopšteno je danas.

U saopštenju pokret Ne davimo Beograd navodi da su podršku protestima protiv nasilja u Srbiji dali Janis Varufakis, Saskie Sasen, Srećko Horvat, potpredsednik Vlade Slovenije Luka Mesec, predsednik Evropske levice Valter Bajer i drugi.

„Pišemo sada, kao prijatelji srpskog naroda, da izrazimo našu podršku demonstrantima, da ponovimo njihove zahteve i da apelujemo na predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića da uvaži potrebu građana da žive u saosećajnom, ravnopravnom i brižnom društvu“, navodi se u podršci potpisnika.

Potpisnici su uputili podršku demonstratima koji zahtevaju prekid javne promocije nasilja, sankcije medijima koji šire dezinformacije i mržnju, kao i odgovornost za sve koji to sprovode, pozivajući na ostavku ministra policije, šefa BIA-e i smenu Saveta REM-a.

U podršci protestima, navodi se da „režim u Srbiji promoviše normalizaciju nasilnog sadržaja u medijima, koristeći medijski prostor za targetiranje neistomišljenika, održava veze sa kriminalnim ličnostima, instrumentalizuje huligane, služi se zapaljivom nacionalističkom i šovinističkom retorikom, urušava obrazovni sistem, zarobljava institucije i podstiče korupciju“.

Ističe se da „režim uprkos sve većem pritisku javnosti, odbija da da odgovori na zahteve protesta“.

Potpisnici su pozvali saveznike širom Evrope da skrenu pažnju sveta na akutnu političku krizu u Srbiji, da obezbede da mirni protesti budu zaštićeni od državnog nasilja, kao i da podrže zahteve ovih protesta.

Šef poslaničke grupe Zeleno-levog kluba u Narodnoj skupštini, koji je i jedan od organizatora protesta, Radomir Lazović je povodom toga izjavio da je podrška važna i da dolazi u „teškom i osetljivom trenutku za našu zemlju“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar