U trendu

Nemačka železnica gotovo zaustavljena zbog trodnevnog štrajka mašinovođa koji traje do petka

Stotine hiljade ljudi u Nemačkoj suočava se danas sa otkazivanjima vozova, a trodnevni štrajk tamošnjih zelezničara samo je pogoršao saobraćajni haos u najvećoj ekonomiji Evrope u kojoj su gnevni poljoprivrednici u znak proteste blokirali puteve, javlja agencija Rojters.

Štrajk koji će trajati od danas do petka uveče, a koji je organizovao GDL sindikat mašinovođa, primorao je nacionalnog operatora železničkog saobraćaja Dojče ban da svede saobraćaj na minimalni red vožnje za slučaj vanrednih situacija.

Tek jedna od pet dugih linija na brzim prugama je aktivna, a regionalna usluga je „masivno istanjena“, rekao je portparol Dojče bana novinarima na centralnoj železničkoj stanici u Berlinu.

Na stanici Keln na zapadu Nemačke, putnici su po vrlo hladnom vremenu proveravali red vožnje koji je radikalno izmenjen.

Šef unije farmera DBV rekao je danas da će protesti izvedeni traktorima i kamionima samo biti pojačani.

Štrajkovi i protesti izlažu ogromnom pritisku koalicionu vladu kancelara Olafa Šolca, koja se suočava sa sve većim ekonomskim problemima. Makroekonomski pokazatelji su slabi, kamate su visoke, u budžetu vlada haos.

Sukob vlasti i železničara u vezi sa platama i radnim vremenom tinja već dugo, a razbuktao se ponovo nakon tri nedelje božićnog primirja. Tome je doprinelo odbijanje suda da, po zahtevu Dojče bana, blokira održavanje najnovijeg štrajka.

Sindikat GDL traži smanjenje radne nedelje za smenske radnike, sa 38 na 35 sati, a da se zadrže trenutne plate. Dojče ban je pokazao fleksibilnost što se radne nedelje tiče, ali odbija da je smanji bez smanjenja plata.

Ovaj operator smatra da bi izlazak u susret zahtevima sindikata značio povećanje troškova od 50 odsto na ime troškova osoblja, delimično i zato što bi morao da zaposli više radnika, pri čemu se Nemačka suočava sa manjkom obučene radne snage.

„Spremni smo na kompromise i na postepeno smanjivanje broja radnih časova nedeljno kako bi poslodavac imao priliku da obuči (novo) osoblje“, rekao je šef GDL-a Klaus Veselski televiziji ZDF, i dodao: „Ako ništa ne dobijemo do petka, napravićemo pauzu, a onda krećemo u novi krug industrijske akcije.“

Mašinovođe teretnih vozova takođe su u štrajku do petka, što izaziva zabrinutost u vezi sa lancima snavdevanja, jer se gotovo jedna petina teretnog saobraćaja u Nemačkoj obavlja železnicom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar