Nemački stručnjak: Isporukom raketa Kosovu, SAD poručuju Srbiji da nije pouzdan partner

Isporukom protivtenkovskih raketa Kosovu Vašington šalje poruku vlastima Srbije da ih ne smatra pouzdanim partnerom, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) viši stručni saradnik u berlinskom Savetu za politiku demokratizacije Kurt Basiner (Bassuener).

Dan pošto je američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil obavestio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su SAD odlučile da prihvate zahtev Prištine za kupovinu protivtenkovskih raketa „Džavelin“, Basiner je naveo da taj potez još ne pokazuje suštinsko preispitivanje politike Zapada prema srpskim vlastima, ali da jeste naznaka da ono može da bude razmatrano.

„Poruka koju SAD šalju ovom prodajom, a koju je ambasador Hil morao da prenese, jeste da se Srbija, uprkos zapadnim izjavama da je partner u dijalogu, ne smatra pouzdanim partnerom ili pouzdanim pod trenutnim rukovodstvom“, rekao je Basiner.

Prema saopštenju kabineta srpskog predsednika, Vučić je juče Hilu odgovorio da je odluka SAD „veliko razočaranje“ za Srbiju, ali da će Beograd uprkos tome „raditi na očuvanju srpsko-američkih odnosa“.

Priština je od SAD tražila da kupi 246 projektila Džavelin FGM-148F, 24 lansirne jedinice LWCLU, trenažere za osnovne veštine, trenažere za spoljnu upotrebu, simulatore projektila, stanice za instruktore i jedinice za hlađenje baterije, ukupne vrednosti 75 miliona dolara.

Predsednik Atlantskog saveta Srbije Vladan Živulović ocenio je za RSE da je odluka Vašingtona „logičan sled“ posle septembarskog sukoba naoružane grupe Srba i kosovske policije u selu Banjska.

„Amerikanci su sada pokazali da više ne žele da tolerišu situacije kao što su napad u Banjskoj i spuštanje naše vojske na samu granicu. SAD su ovim, rukovodstvu u Beogradu, poslale signal da žele da isključe mogućnost da se Kosovo koristi za eskalacije, koje se očigledno događaju u trenucima kada u Srbiji postoji unutrašnja politička kriza“, kazao je Živulović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.