U trendu

Neuspeh premijera Španije: Parlament odbacio amnestiju za katalonske separatiste

Španski premijer Pedro Sančes (Sanchez) doživeo je danas veliki neuspeh jer je Parlamentu već u prvom čitanju odbacio predlog zakona o amnestiji za katalonske separatiste što pokazuje veliku slabost njegove vlade imenovane pre samo dva i po meseca.

Paradoksalno, protiv tog veoma spornog predloga zakona glasala je katalonska stranka Karlesa Pućdemona (Carles Puidgemont) „Junts per Catalunia“. Ona je ocenila da takav zakon ne garantuje amnestiju za njenog lidera, glavnu ličnosti pokušaja otcepljenja Katalonije od Španije 2017.

Odbijanje u prvom čitanju ne znači odustajanje od predloga zakona, već da će morati da se vrati skupštinskom odboru gde može da se izmeni. Ali to ilustruje trajni pritisak kojem stranka Pućdemona podvrgava izvršnu vlast, bez većine poslanika.

„Poniženje je konstantno, svaki dan… Svaki glas je iskušenje“, rekao je lider desničarske opozicije Alberto Nunjes Feiho (Nunez Feijoo) koji je u nedelju ponovo mobilisao 45.000 pristalica u centru Madrida protiv te amnestije koja duboko deli špansko društvo.

Ako Parlament na kraju izglasa zakon, omogućilo bi se obustavljanje sudskih postupaka protiv stotina separatističkih aktivista i lidera zbog pokušaja secesije, uključujući Pućdemona koji je pobegao u Belgiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar