U trendu

Nikolova: Srpski medijski sistem liči na džunglu, ruski uticaj velik – ugrožava medijske slobode

Direktorka Balkanske inicijative za slobodne medije Antoneta Nikolova izjavila je danas da su padu Srbije na 98. mesto indeksa o poštovanju slobode medija doprineli državna kontrola medija, kontroverzni medijski zakoni i napadi na novinare.

Nikolova je za N1 kazala da državna kontrola medija stvara neprijatnu atmosferu za nezavisno novinarstvo i da se u Srbiji povećava broj napada i pretnji novinarima, a sve od strane vlasti koja pokušava ih cenzuriše.

„Drugo, imali smo dva kontroverzna medijska zakona u oktobru i to je pokazalo na koji način, kako vlasti sve više kontrolišu medije. Vidimo da se Vlada zalaže za takve stvari. Apelacioni sud u Beogradu je oslobodio četiri bivša pripadnika Službe bezbednosti u slučaju Ćuruvija“, rekla je ona.

Nikolova je medijski sistem u Srbiji opisala kao džunglu u kojoj kredibilno izveštavanje ugrožavaju novinari i mediji koji su provladini i da dve najpopularnije TV stanice u Srbiji, TV Pink i TV Hepi, redovno šire propagandu protiv EU.

Nikolova još i objašnjava da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi na skoro svakoj naslovnoj strani, kao portret, što je indikativna tendencija autoritarnog režima.

Ona navodi da je ruski uticaj u Srbiji veliki i da to ugrožava medijske slobode.

„Rusija ima jasan cilj u regionu, da zaustavi Srbiju i druge zemlje na Balkanu da se pridruže EU. Oni se bore za svoju zonu interesa, u tom cilju Rusija se bavi dezinformacijama kroz tradicionalne kanale, tj društvene mreže. Kremlj je napravio jedan sistem dezinformacija i propagande na jedan brz i rentabilan način“, istakla je ona.

„Ukoliko Srbija želi da bude deo EU, jednostavno treba da usvoji jedan zakon o medijskim slobodama, koji, ako se bude poštovao, može da poboljša situaciju u zemlji“, zaključila je ona za N1.

Srbija je pala na 98. mesto od ukupno 180 rangiranih zemalja na ovogodišnjem Svetskom indeksu slobode medija koji je danas objavila nevladina organizacija Reporteri bez granicca (RSF), što je pad u odnosu na 91. mesto prethodne godine.

Reporteri bez granica su na Dan slobode medija, 3. maj, objavili indeks slobode medija za 2024. koji objavljuju od 2002. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.