U trendu

Nišlije protestovale protiv nasilja, na pola sata blokirana pruga Niš – Pirot

U Nišu je večeras održan treći po redu protest „Srbija protiv nasilja“, koji je počeo okupljanjem građana ispred Gradske kuće u 19.30, a završen u 21.00 nakon polučasovne blokade pruge Niš-Pirot, kod Apelacionog suda.

Okupljenima ispred Gradske kuće obratila se najpre građanska aktivistkinja Danijela Vujošević, koja je pročitala zahteve protesta.

„Zahtevamo hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, smenu Saveta REM-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks“, rekla je Vujošević.

Ponovila je zahteve protesta za smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina, i dodala da se traži i hitno sazivanje sednice Narodne skupštine na kojoj bi se „hitno razmotrila odgovornost Vlade Srbije i bezbednosna situacija u zemlji“. Ona je rekla da se juče u Beogradu dogodio 22. femicid u Srbiji od početka godine, a da je u istom danu četrnaestogodišnjak kod Mladenovca ubio svog mlađeg brata, kao i da je preminuo deka koga je pretukao dečak koji ima samo devet godina.

„Da li sistem nije zakazao i da li Bratislav Gašić nije odgovoran“, zapitala je Vujovošević.

Okupljenima se obratio i student prava Dragan Dimić koji je rekao da učestvuje na protestu zbog „ozbiljnosti situacije u kojoj se svi nalazimo već deset godina“.

„Već deset godina trpimo okupaciju jednog nakaradnog, nenarodnog i nasilnog režima. Već deset godina živimo pod okupacijom. Ta organizovana kriminalna grupa već deset godina okupira sve institucije“, istakao je Dimić.

On je najavio da će organizovati štrajk glađu ispred zgrade predsedništva na Andrićevom vencu u Beogradu ako predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne ispuni zahteve građana do 14. jula u 6.30.

Građanski aktivista Danijel Dašić je u obraćanju okupljenima rekao da aktuelna vlast više nije „vlast straha, već podsmeha“.

„Istraživanja govore da je prvi put, posle skoro 4.000 dana aktuelne vlasti, veći broj građana protiv Aleksandra Vučića nego ‘za'“, istakao je Dašić.

Učesnici skupa su posle protesta ispred Gradske kuće organizovali protestnu šetnju centrom grada do Apelacionog suda gde su blokirali pružni prelaz u znak protesta što Niš već godinama ne dobija železničku obilaznicu.

Učesnici protesta, njih oko 2.000, tokom protestne šetnje skandirali su „Jug ne ćuti“, „Vućiću odlazi“ i „Ostavke pa robija“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар