U trendu

Nivo vode drugog najvećeg slatkovodnog jezera u Kini opada tokom glavne sezone poplava

Dongting, drugo po veličini slatkovodno jezero u Kini, koje se nalazi u centralnoj kineskoj provinciji Hunan, prijavilo je niži nivo vode tokom glavne sezone poplava 2023. godine u poređenju sa onim mnogih prethodnih godina, saopštile su lokalne vlasti.

Od srede u 08.00, akvatorija jezera iznosila je oko 830 kvadratnih kilometara. To je samo 35 odsto prosečne vodene površine jezera u istom periodu nekih raniijih godina, prenosi Sinhua.

Hunan je 2022. pretrpeo najgoru sušu otkako je počeo da vodi meteorološke zapise 1961. Neka područja su iskusila kontinuiranu sušu tokom leta, jeseni i zime, što je značilo da je sušna sezona jezera trajala 305 dana i završavala se tek početkom juna.

Statistika vodoprivrednog odeljenja pokazuje da su 5. jula od 08.00 ujutru ove godine akumulirane padavine u Hunanu iznosile 769,4 mm, što je 12,7 odsto manje od prosečne količine u istom periodu mnogih prethodnih godina.

Nivo vode na znamenitoj hidrološkoj stanici Čenglingdži u jezeru zabeležen je u sredu ujutro na 25,26 metara, što je 4,75 metara niže u odnosu na isti period prošle godine.

Prema Centru za očuvanje vode jezera Hunan Dongting, u poređenju sa ukupnom površinom jezera Dongting u smislu konvencionalne statistike, skoro 70 procenata vodene površine jezera je sada isušeno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар