U trendu

Nobelova fondacija otkazala poziv ruskom, beloruskom i iranskom ambasadoru na dodelu nagrada

Nobelova fondacija saopštila je danas da poništava svoju odluku da pozove ambasadore Rusije, Belorusije i Irana na ovogodišnju ceremoniju dodele Nobelove nagrade u Stokholmu.

Izvršni direktor te privatne fondacije Vidar Helgesen juče je saopštio da postoji globalni trend kojim se umanjuje prilika za dijalog onih sa različitim stavovima i da će predstavnici tri države biti pozvani.

Međutim, posle oštre kritike javnosti, poziv je danas povučen, prenosi Asošiejted pres.

„Mi, dakle, biramo da ponovimo prošlogodišnji izuzetak od redovne prakse – to jest, da ne pozovemo ambasadore Rusije, Belorusije i Irana na ceremoniju dodele Nobelove nagrade u Stokholmu“, navodi se u saopštenju fondacije.

Ukrajinski zvaničnici pozdravili su danas odluku Nobelove fondacije da otkaže poziv ambasadorima, piše britanski list Gardijan (Guardian).

„Hvala svima koji su tražili da se pravda vrati“, rekao je portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

Nikolenko je naveo i da je Ukrajina uverena da bi sličnu odluku trebalo doneti i u vezi sa ruskim i beloruskim ambasadorima u Oslu, misleći na proslave koje se održavaju u Norveškoj posle ceremonije u Švedskoj.

Nobelova fondacija, koja organizuje godišnju ceremoniju dodele Nobelove nagrade i banket u Stokholmu, odlučila je i prošle 2022. da ne pozove ruske i beloruske ambasadore na dodelu u Stokholmu zbog rata u Ukrajini.

Istu odluku doneli su i u vezi sa iranskim izaslanikom zbog državne represije tokom protesta u toj zemlji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)