U trendu

Nova nemačka stranka radikalne levice poziva na pregovore s Rusijom o Ukrajini

Sara Vagenkneht (Sahra Wagenknecht), kopredsednica nove nemačke radikalno levičarske populističke partije, pozvala je danas na pregovore sa Moskvom o okončanju rata u Ukrajini, tokom prvog kongresa te nove političke formacije koja je nosi njeno ime.

Pred oko 450 članova-osnivača partije ona je u „Kosmosu“, nekadašnjem bioskopu istočne Nemačke, na Aveniji Karla Marksa u Berlinu, tražila da Nemačka obustavi isporuke oružja Kijevu, .

„Mi isporučujemo oružje Ukrajini za pobedu u koju nažalost ni ukrajinski generali više ne veruju… Taj rat mora biti okončan i to vrlo brzo kroz pregovore“, rekla je ona uz aplauz.

Stranka čiji je puni naziv „Savez Sara Vagenkneht (BVS) – Za razum i pravdu“ nastala je 8. januara oko te harizmatične 54-godišnje političarke, rođene u Jeni, tada još u socijalističkoj Nemačkoj Demokratskoj Republici.

Sara Vagenkneht je oktobra prošle godine s još devet kolega napustila stranku radikalne levice (Die Linke), čime je zapečatila rascep u toj formaciji, naslednici Komunističke partije Istočne Nemačke.

Novoj stranci su ove godine na raspolaganju dve izborne mogućnosti: evropski izbori 9. juna i izbori u tri istočna regiona Nemačke u septembru. U oba slučaja se očekuje proboj krajnje desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD).

Ostajući komunistkinja i posle pada Berlinskog zida, Sara Vagenkneht deli s mnogim istočnim Nemcima nepoverenje prema Zapadu i za rat okrivljuje Ukrajinu, a ne Rusiju.

Sara Vagenkneht je popularna uglavnom u istočnom delu Nemačke. U govoru se danas jasno obratila biračima koji bi mogli biti osetljivi na određene ideje koje brani AfD, posebno popularne na istoku.

„Kada se zalažemo za mir, etiketirani smo kao ekstremna desnica, kada branimo poljoprivredna imanja i seljake, mi smo ekstremno desničari, kada pozivamo na ograničenje imigracije i zabrinuti smo za paralelna islamistička društva, mi smo krajnje desničari“, rekla je ona.

„To su sulude rasprave u ovoj zemlji“, rekla je ona optužujući vladajuću socijaldemokratsku, zelenu i liberalnu koaliciju da je odgovorna za uspon desničara AfD-a, a za politiku te koalicije je rekla da je nepravedna i neadekvatna.

Sara Vagenkneht je krajem 2018. već napravila prvi pokušaj pokrenuvši sličan pokret, a odustala šest meseci kasnije.

Ovoga puta mogla bi da ima koristi od sve veće polarizacije nemačkog društva i nepopularnosti vladajuće koalicije Olafa Šolca (Scholz), u vreme kada privreda stagnira.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar