U trendu

Novi ministar spoljnih poslova šefu Delegacije EU: Članstvo u EU strateški prioritet Srbije

Novi ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić je danas u Beogradu rekao šefu Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanueleu Žofreu da je strateški prioritet nove vlade „punopravno članstvo Srbije u EU“. 

Namera Srbije je – po Đurićevim rečima – da „s obnovljenom energijom pristupi saradnji sa EU i radu na promeni percepcije naše zemlje u mnogim državama članicama“.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova stoji da je Đurić rekao da Srbija poštuje evropske vrednosti i da želi da „doprinese zajedničkom prosperitetu i miru u Evropi“.

On je rekao da će spoljna politika Srbije „biti utemeljena na državnim i nacionalnim interesima, ali će to biti i politika pružene ruke i saradnje s prijateljima i partnerima u svetu“.

Srbija, kazao je ministar, ima i nedvosmislen ekonomski interes da još bliže sarađuje s EU koja je njen najveći partner i po spoljnoj trgovini i po prilivu stranih direktnih investicija.

Đurić je rekao i da dobri odnosi Srbije s vanevropskim zemljama mogu biti „zajednički politički i ekonomski resurs Srbije i EU“ – piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.