Novi Sad: Održan protest zbog ubistva dve žene

Aktivistička grupa „Žene za promene“ organizovala je danas na centralnom gradskom Trgu slobode u Novom Sadu protest zbog ubistva dve žene u selu Rakovac, u vojvođanskoj opštini Beočin.

Osumnjičeni koji je uhapšen je, kako su navele vlasti, kršeći zabranu prilaska koja mu je određena zbog nasilja u porodici, u nedelju, 18. februara na svirep način ubio bivšu suprugu D. R. i njenu majku N. Č.

„Institucije i sistem su ponovo zakazali i tako ženama pokazali da će u slučaju napuštanja nasilnika biti u još većem riziku. Ako nema nadzora nad primenom mera, mere ostaju samo mrtvo slovo na papiru“, navela je jedna od organizatorki Maja Vasić.

Protest je počeo puštanjem zvuka sirena a potom je održan minut ćutanja za ubijene žene.

Okupljeni su držale transparente na kojima je pisalo „Za nasilje je uvek odgovoran nasilnik“, „Ako prijavim nasilnika, da li ću biti zaštićena od njegovog besa i osvete“, „Nijedna mrtva više“, „Stop nasilju nad ženama“, a na trgu su ostavljena i dva para crvenih cipela – simbolično zbog žrtava u Rakovcu.

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu je u utorak predložilo određivanje pritvora uhapšenom B.R. (48) koji je osumnjičen za ubistvo. Tužilaštvo je to krivično delo okvalifikovalo kao teško ubistvo, za šta je zaprećena kazna zatvora u trajanju od deset godina, do doživotnog zatvora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.