U trendu

Novi Sad: Raspršen privid postojanja pravne države

Na današnjem skupu podrške novinaru i profesoru Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinku Gruhonjiću rečeno je da je presedan da su unutra ljudi koji ne pripadaju tom fakultetu, da ispred stoje poniženi profesori i studenti tog fakulteta, a da pritom Univerzitet, šira akademska zajednica i organi gonjenja nisu reagovali.

Par stotina studenata, profesora, kao i građana, okupilo se na današnjem, drugom po redu protestu ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a profesorka Nevena Jevtić sa Odseka za filozofiju upozorila je da je dešavanjima na Flozofskom fakultetu raspršen „i poslednji element privida da u našoj državi postoji pravni poredak“.

Istakla je da je fakultet „ostavljen na cedilu“ od svih nadležnih institucija kojima se obratio zbog ultimatuma koji je isporučen „nakon demostracije sile od strane militantno raspoloženih samoproklamovanih studenata“.

„Odlučili su da ugrožavaju naše pravo na rad, pravo na slobodno kretanje, pravo na obrazovanje naših studenata, akademske slobode svih nas i autonomiju univerziteta, kako bi nas primorali da im dopustimo da linčuju našeg kolegu. Ne može biti pregovaranja u ovom slučaju, No pasaran“, istakla je Jevtić.

Dekanica Filozofskog fakulteta UNS Ivana Živančević Sekeruš, uz opasku da prvi put drži časove ispred fakulteta, navela je da je juče Senat Univerziteta obavestila o zajedničkom problemu, a da je Senat ostao nem.

„Ovo više nije tema jednog profesora, ovo je tema svih profesora i svih studenata“, navela je Živančević Sekeruš.

Dodala je da studenti koji su isporučili ultimatum ne žele dijalog, iako dobro znaju da Etička komisija ima zakonski rok da obavi zahtevanu proceduru u slučaju prijave protiv profesora Gruhonjića.

Dekanica novosadskog PMF-a Milica Pavković Hrvojević jedina je za sada podržala kolege sa Filozofskog fakulteta, upozorivši da ni Studentski parlament PMF-a nije podržao zahtev da se Gruhonjiću da otkaz.

„Ja sam ponosna na naše studente, naše profesore i sve ovde okupljene što ste stali u odbranu nečega što je na krhkim nogama već duži niz godina za nama, ja bih rekla da je u akutnoj komi, a to je autonomija univerzteta i sloboda govora, odnosno kritičkog razmišljanja“, poručila je Pavković Hrvojević.

Podršku Gruhonjiću svojim prisustvom na protestu pružili su i profesor Univerziteta u Novom Sadu Bojan Pajtić, reditelji Janko Baljak i Želimir Žilnik, karikaturista Dušan Petričić, te Marinika Tepić, Nenad Čanak i drugi opozicioni prvaci.

Protest je okončan pozivom da se u ponedeljak, 1. aprila, svi okupljeni nađu na stručnoj tribini o slobodi govora na stepenicama Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

Na kraju protesta, zabarikadiranim studentima ostavljen je komplet knjiga koje se odnose na slobodu govora, slobodu mišljenja, autoritarnog i totalitarnog društva i opasnosti koje ona nose.

Knjige su im ostavljene ispred ulaznih vrata.

Sve vreme tokom govora, studenti su iznutra preko megafona vikali „Dinko odlazi!“ i „Dinko Šakić nije lepo ime!“.

Po završetku današnjeg skupa, studenti okupljeni ispred zgrade Filozofskog fakulteta poručili su onima unutra „izvadite indekse!“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.