U trendu

Novi Sad: Rektor Univerziteta Dejan Mandić posetio mladiće koji su blokirali Filozofski fakultet

Rektor Univerziteta u Novom Sadu Dejan Mandić posetio je danas mladiće koji su blokirali Filozofski fakultet, da bi oni potom saopštili da privremeno prekidaju blokadu, prenosi 021.rs.

Rektor je rekao da „podržava studente koji protestuju“ i „osudio je govor mržnje profesora Dinka Gruhonjića“, dodaje 021.rs

Napomenuo je da on nema ovlašćenje da odlučuje o Filozofskom fakultetu, već da se time mora baviti dekanica.

Dodao je da je Studentski parlament nezavisno telo i „da studenti imaju pravo na okupljanje“.

Rekao je da sve najbolje želi profesoru Gruhonjiću i da je protiv pretnji, ali da, kako je naveo, „osuđuje njegov govor mržnje“.

Na pitanje zbog čega se komentariše montirani snimak koji nije od ove godine, nisu želeli da odgovore.

Studente su posetili i dekan Fakulteta tehničkih nauka Boris Dumnić i dekan Fakulteta sporta i fizičke kulture Patrik Drid.

Za vreme njihovih govora mladići koji danima blokiraju fakultet su aplaudirali, a prethodno su sa njima razgovarali.

Kako prenosi 021.rs, nisu imali odgovor ni zašto trenutno ne prisustvuju dekanica Filozofskog fakulteta, te je Mandić rekao „da će je sutra rado posetiti“.

Student prorektor Damjan Vakanjac rekao je da od večeras napuštaju Filozofski fakultet „privremeno“.

Do sada se rukovodstvo Univerziteta u Novom Sadu nije oglašavalo o ovom slučaju, dok je dekanica Filozofskog fakulteta Ivana Živančević Sekeruš podržala Gruhonjića.

Mladići koji od četvrtka u podne blokiraju Filozofski fakultet zbog navodnog govora mržnje Gruhonjića, pozivaju se na montirani snimak njegovog prošlogodišnjeg gostovanja na dubrovačkom festivalu „Rebedu“.

Na tom festivalu, on je navodno veličao Dinka Šakića, upravnika ustaških logora Jasenovac i Stara Gradiška.

Pored podrške kolega sa beogradskih fakulteta, Fakulteta političkih nauka i Filozofskog fakulteta, Gruhonjić je podršku dobio i od kolega sa Filozofskog fakulteta.

Profesori i studenti Filozofskog fakulteta prošle nedelje su u dva navrata organizovali protest, a novi je zakazan sutra, pred zgradom Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

Nakon podrške Gruhonjiću, pretnje su dobili i studenti koji su javno istupili i kritikovali hajku koja se protiv njihovog profesora vodi. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.