U trendu

Novinska agencija Beta obeležila 30 godina od emitovanja prve vesti

Novinska agencija Beta 4. maja je obeležila 30 godina od početka rada, u znak sećanja na 4. maj 1994. godine kada je emitovana prva vest.

Nekadašnja glavna i odgovorna urednica, direktorka i suosnivač Novinske agencije Beta Ljubica Marković navela je da je prva vest emitovana nakon višenedeljne simulacije rada, kako bi se omogućio valjani početak.

„Do tada smo proizvodili pakete vesti ‘u prazno’, okupljali redakciju i obilazili potencijalne klijente. I onda smo, baš tog 4. maja, odlučili da je vreme sazrelo i da idemo u javnost. Taj 4. maj, evo već trideset godina, obeležavamo kao datum početka Bete“, rekla je Marković.

Dodala je da tada nisu mislili da će Beta potrajati pune tri decenije, objašnjavajući da je bilo bezbroj iskušenja, ali da je Beta opstala dajući tačne, proverene i pouzdane informacije. Novinska agencija Beta, kako je dodala, nastala je u teško vreme raspada Jugoslavije i rata – registrovana je 1992. godine, a rad započela dve godine kasnije. Pet od osam osnivača Bete je tada napustilo Tanjug kako bi osnovali Betu. Ostali su bili novinari Vremena, Politike i NIN-a, a prema rečima Marković, želeli su da rade slobodno, bez manipulacija i političkog diktata.

Beta će tridesetu godišnjicu rada obeležiti sredinom maja u Beogradu održavanjem Međunarodne konferencije o izazovima informativnih medija u digitalnom vremenu pod nazivom „Merkur u digitalnom svetu“. Takođe će, 21. put, dodeliti nagradu najuspešnijim autorima na konkursu „Betina fotografija godine“, koja se dodeljuje za najbolju medijsku fotografiju na teritoriji Jugoistočne Evrope. Biće dodeljene i nagrada za medijsku pismenost „Dragan Janjić“, koja nosi ime osnivača i glavnog i odgovornog urednika Bete koji je preminuo 2020. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.