U trendu

Novo fleksibilno zaposlenje beleži brzu ekspanziju u Kini

Novo fleksibilno zaposlenje doživelo je naglu ekspanziju u Kini poslednjih godina, u vreme razvoja digitalne i platformske ekonomije, navodi se u novom izveštaju.

Broj fleksibilno zaposlenih osoba činio je 19,1 odsto svih zaposlenih u prvom tromesečju 2023. godine, dok je u istom periodu 2020. iznosio 13,8 odsto, navodi se u izveštaju koji su zajednički objavili Univerzitet Đinan i platforma za onlajn zapošljavanje Džaopin, prenosi agencija Sinhua.

Od svih koji su tražili posao u prvom tromesečju 2023. godine, 23,2 odsto želelo je novo fleksibilno zaposlenje. I taj broj je porastao u poređenju sa prvim tromesečjem 2020. godine, kada ih je bilo 18,6 odsto, navodi se u izveštaju.

Radna mesta sa fleksibilnim zaposlenjem uglavnom se nalaze u sektorima kao što su transport, logistika, skladištenje, kultura, mediji, zabava i sport. Žene, mladi i osobe bez radnog iskustva preferiraju nova fleksibilna radna mesta, navodi se u izveštaju.

Otkriveno je i da novi fleksibilni poslovi nude bolju platu u poređenju sa tradicionalnim zaposlenjem, ali je nivo blagostanja niži.ReplyForward

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar