U trendu

Nulta tolerancija na saobaćajne prekršaje u Grčkoj: U teškim slučajevima smesta zaplena vozila

Vozač koji je kod Atine vozio 251 kilometar na sat putem gde je maksimalna dozvoljena brzina 120 km/h, na licu mesta je uhapšen i odmah sudski mandatno kažnjen, objavila je večeras Policija Grčke uz video-snimak najzanimljivijih epizoda svojih nedavnih akcija na atinskim bulevarima uz pomoć automatskih radara i niza patrola, pri čemu ima i zaplena vozila na licu mesta.

Odnedavno policija deluje po naređenju ministarstva unutrašnjih poslova o „nultoj toleranciji“ prema kršenju Zakona o bezbednosti u saobraćaju i svim oblicima delinkvencije. Kontrola je sve više, te i potvrđenih prekršaja, prenela je večeras grčka RTV SKAI.

Samo u oblasti Atine je u 12.903 saobraćajne kontrole u proteklih nedelju dana utvrđeno 4.275 prekršaja i 169 teških povreda saobraćajnih propisa u kategoriji krivičnih dela, a ti brojevi rastu bukvalno iz sata u sat.

Zbog prevelike brzine su kažnjena 494 vozača, zbog vožnje pod dejstvom alkohola 124 – mahom krivično, a 19 samo prekršajno, zbog prolaska kroz crveno svetlo 39, zbog opasnih manevara tokom vožnje 13, a zbog namerne „demonstracija veština“ i improvizovanih trka kažnjena su četiri vozača.

Zbog nekorišćenja kacige je kažnjeno 136 motociklista, a zbog nekorišćenja sigurnosnih pojasa 112 vozača, zbog korišćenja mobilnog telefona tokom vožnje su kažnjena 73 vozača, a zbog buke vozila veće od dozvoljenih granica – zbog zagađenja bukom 52 vozača.

Zbog tih i administrativnih povreda Zakona o bezbednosti u saobraćaju – neispravnih dokumenata vozila i vozača, za nedelju dana je oduzeto 357 pari registarskih tablica, 506 vozačkih i 430 saobraćajnih dozvola – te će vlasnici uz kaznu morati ponovo na vozačke ispite i registraciju vozila, 283 vozila su imobilisana da se ne bi koristila do isteka postupka – vlasnici će videt šta će s njima, a 106 vozila je odmah zaplenjeno.

Ciljane policijske akcije sprovedene su u ponedeljak na celoj teritoriji Grčke uz učešće označenih i neoznačenih policijskih vozila, policajaca u uniformi i civilu.

Tokom te akcije širom Grčke je provereno ukupno 20.925 lica i 15.673 vozila.

Privedeno je 958 ljudi, od kojih su 484 lica uhapšena zbog raznih krivičnih dela u vezi sa saobraćajem, utvrđeno je 4.116 povreda Zakona o bezbednosti u saobraćaju, a od zaustavljenog 101 vozila zaplenjena su tri.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar