U trendu

NVO i medijska udruženja traže hitno ispunjenje zahteva protesta

Više udruženja građana, medija i novinara zatražilo je danas od nadležnih institucija da hitno preduzmu konkretne korake ka ispunjenju zahteva protesta „Srbija protiv nasilja“.

Oni su pozvali poslanike Skupštine Srbije da pokrenu smenu članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) „skladno članu 16 Zakona o elektronskim medijima“ a premijerku da „u što kraćem roku, shodno prioritetima Medijske strategije“, pokrene usvajanje izmena i dopuna po hitnom postupku delova tog zakona.

„To su delovi koji se odnose se na članove zakona koji regulišu ovlašćene predlagače članova Saveta, tako da skupštinski odbori Narodne skupštine i Skupštine AP Vojvodine ne mogu da budu predlagači članova Saveta, kriterijume i uslove koje moraju da ispune kandidati za članove Saveta i izbor novog sastava Saveta REM-a odmah nakon usvajanja izmena zakona.“, navodi se u inicijativi.

Apelovali su na zakonske predlagače da, prema članu 9 Zakona o elektronskim medijima pozovu, u svojstvu njihovih predlagača, članove i članice Saveta REM-a da podnesu ostavke a predstavnike vlasti, javna preduzeća i sve institucije čiji je osnivač država da momentalno prekinu sve vidove finansiranja medija koji svakodnevno krše zakone po bilo kom osnovu.

Potpisnici inicijative pozvali su tužilaštvo da „bez izuzetaka i bez odlaganja reaguje na svaki vid promocije i poziva na nasilje u medijima, u skladu s ovlašćenjima propisanim članom 59. Zakona o javnom informisanju i medijima.

„Pozivamo sudove da odluče o tužbi koju su podnela udruženja građana zbog nezakonite odluke Saveta REM-a da obnovi dozvole za nacionalno emitovanje televizijama koje su kršile zakone. Nakon odluke sudova, novi sastav Saveta REM-a mora da sprovede novi konkurs za dodelu nacionalnih dozvola poštujući uslove propisane zakonom i Pravilnikom o minimalnim uslovima za pružanje medijskih usluga“, naveli su iz medijskih i udruženja građana.

Inicijativu su podržali Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Autonomni ženski centar, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski centar za ljudska prava, BIRODI, Centar savremene politike, CRTA, Evropski pokret u Srbiji, Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava i Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM.

Među potpisnicima su i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Novi optimizam, Partneri Srbije, Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar