U trendu

Objavljen spisak novih EU diplomata uključujući i za Zapadni Balkan

Šef evropske diplomatije Žozep Borel imenovao je nove šefove delegacija EU u 44 zemlje, uključujući Zapadni Balkan.

Proces imenovanja u okviru diplomatske rotacije biće okončan prijemom zvaničnih agremana od zemalja domaćina, saopštila je danas Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Među novoimenovanim evropskim diplomatama je i dosadašnji ambasador Estonije u EU Aivo Orav koji će biti šef Kancelarije EU na Kosovu i specijalni predstavnik, umesto dosadašnjeg Tomaša Sunjoga. Orav je ranije bio šef delegacija EU u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Specijalni predstavnik za dijalog Beograda i Prištine, slovački diplomata Miroslav Lajčak imenovan je za novog ambasadora EU u Švajcarskoj, ali ime njegovog naslednika neće biti poznato pre formiranja nove Evropske komisije posle junskih izbora za Evropski parlament.

Italijanski diplomata Luiđi Soreka biće novi šef Delegacije EU u Sarajevu, koji takođe ima status specijalnog predstavnika EU. Soreka je bivši ambasador EU u Albaniji.

Soreka će naslediti Johana Satlera, koji će postati ambasador EU u Crnoj Gori.

Ambasador EU u Severnoj Makedoniji biće grčki diplomata Rokas Mihalis, dosadašnji ambasador Unije u Meksiku.

Generalna direktorka za Evropu u EEAS Angelina Ajhorst imenovana je za ambasadorku EU u Egiptu.

Jekaterina Dordonova, savetnica za Zapadni Balkan u EEAS koja je bila i zamenica šefa Delegacije EU u BiH odlazi za ambasadorku EU u Ekvadoru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.