U trendu

Odbor za kulturu i informisanje izglasao amandman o sprečavanju funkcionerske kampanje

 Na sednici Odbora za kulturu i informisanje danas je izglasan amandman o zabrani funkcionerske kampanje koji, po preporukama ODIHR-a, predviđa da sada 30 dana pre održavanja izbora mediji ne mogu da izveštavaju o funkcionerima koji su kandidati za državne funkcije, kada otvaraju neke infrastrukturne projekte.

Kako je prenela televizija N1, amandman o funkcionerskoj kampanji je usvojen sa osam glasova „za“ i troje koji nisu glasali, od 11 prisutnih.

Usvojenim amandmanom menja se broj dana sa deset na 30, što podrazumeva da 30 dana pre dana određenog za glasanje mediji ne mogu da izveštavaju o zvaničnim javnim skupovima na kojima se otvaraju infrastrukturni projekti ili počinje rad na infrastrukturnim projektima – ako na tim skupovima učestvuju javni funkioneri koji su kandidati za predsednike Republike, za narodne poslanike, poslanike u pokrajinskoj skupštini, za odbornike u lokalnim samoupravama.

„Radi se o tome da se zakonu menja reč ’10 dana’ na 30, zbog preporuke ODIHR-a, a u vezi unapređenja izbornog procesa, rekao je zamenik predsednika Odbora Nebojša Bakarec, koji je predsedavao.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar