Odbornici Skupštine Beograda usvojili rebalans budžeta za 2023. godinu

Odbornici Skupštine Beograda danas su većinom glasova usvojili rebalans gradskog budžeta za 2023. godinu, drugi u ovoj godini.

Za usvajanje rebalansa glasalo je 57 odbornika, protiv je bilo 19. Glasanje je obavljeno, nakon zahteva opozicije da se prozovu odbornici kako bi se utvrdilo da li u sali postoji kvorum.

Budžet je u odnosu na jun, kada je rađen prvi rebalans, smanjen 2,5 milijardi dinara i iznosi oko 190,9 milijardi dinara.

Rebalansom su izdvojena dodatna sredstva za povećanje osnovica zarada zaposlenih u predškolskim ustanovama za deset odsto i povećana solidarna pomoć za te radnike sa 25.000 dinara na 40.000 dinara.

Gradonačelnik Aleksandar Šapić je u obrazloženju, kako je rekao „benefita“, za građane od rebalansa, rekao da će se obnavljati vozni park GSP Beograd, kupovinom novih vozila zbog čega je planirano zaduživanje kod banka za 320 miliona evra.

Šapić je rekao da je doneta i odluka da se osnuju dnevni centri za decu koja imaju probleme u ponašanju. Ta usluga će biti besplatna i kako je rekao, pomoć roditeljima.

On je rekao da će biti povećan broj artikala koji se mogu kupiti za besplatne vaučere i da će moći da se kupi i bebi oprema.

Šapić je rekao da će se obrazovati komisija koja će zahtevati da zapušteni ulazi i fasade koji ruže ambijentalnu sredinu moraju da se obnove ili će biti kažnjeni vlasnici zgrada i stanova.

Odbornici su usvojili više odluka i predloga, među kojima je Predlog odluke o izmenama Odluke o utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova Grada i gradskih opština, Predlog rešenja o davanju saglasnosti na programe poslovanja javnih gradskih preduzeća za ovu godinu, Predlog rešenja o davanju saglasnosti na Odluku o raspodeli neto dobiti iz 2022. za javna gradska preduzeća, kao i Predlog odluke o konverziji potraživanja Grada Beograda po osnovu ustupljenih javnih prihoda u trajni ulog u kapitalu kompanije „Sloboda akcionarsko društvo“ Čačak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.